Salı, Ekim 27, 2015

Asure

Asure tarifi 
Yarim kilo asurelik bugday
1 bardak nohut
1 bardak fasulye
1 cay bardagi pirinc
7-8 tane kuru kayisi
2 -3 tane kuru incir
1 cay bardagi kuru uzum
1 elma(kucuk kup kup dogranmis)
3 bardak seker
1 portakal kabugu rendesi

ustunu suslemek icin istediginiz malzeme:nar, ceviz,findik,hindistan cevizi,yesil fistik,tarcin vs.
Bugdayi ,nohutu,fasulyeyi,kuru uzumu , Kayısıyı aksamdan islatiyoruz. Inciri aksamdan ıslatıp birkac defa suyunu Değiştiriyoruz . Bugdayi buyuk bir tencereye koyup yaklasik 3 litre suyu(ben goz karari yapiyorum) doldurup kaynamaya birakiyoruz.Fasulye ve nohutu ayri ayri yumusayincaya kadar hasliyoruz.Ayri haslamamizin sebebi pisme sureleri farkli olabilecegi icin.Bugday iyice yumusayincaya kadar ara sira karistirarak pisiriyoruz.Suyunu kontrol edip eger az gibiyse kaynamis su ilave ediyoruz.Sonra pirinci bugdaya ilave edip pirincler uzayincaya kadar pisirip uzerine fasulye ,nohut,kuru uzum ve dogranmis kayisiyi ve inciri ilave ediyoruz.Her seferinde suyunu kontrol edip azsa sicak su ilave edip karistirmak lazim.Sonra portakal kabugu rendesinide ilave ediyoruz..Pismeye yakin sutumuzu ilave ediyoruz.en son sekerini koyup  biraz kaynatiyoruz.Seker katinca suyunun duruldugunu goreceksiniz.Biraz kaynamaya birakinca kivamini alacaktir.Kaselere bosaltip uzerini susleyip gurbettede olsak esimizle ,dostumuzla ,komsumuzla, paylasarak afiyetle yiyoruz.

Hiç yorum yok: