Salı, Ocak 23, 2007

PILAV USTU DONER ve CIKOLATALI MUZLU PASTA

Okudugum kitaptan kisa bir bolumu sizlerle paylasmak istedim.
Hirsin Hayatla Odenen Bedeli
ABD'nin Newyork sehri,trafik yogunlugu en cok olan dunyanin belli basli metropollerinden biridir.
Iste, New York'un bu oldukca hareketli gunlerinin birinde sehrin 5. caddesinde yuruyen bir adama bir otomobil hafifce carpti.Bu istenmeyen kazada yayaya birsey olmamisti.Otomobilin soforu yayayla konustu,ozur diledi ve is tatliya baglandi.
Fakat yaya tam dustugun yerden kalkmaya hazirlaniyorduki,hadiseyi uzaktan gorup gelen bir aklievvel,dusen adamin yanina gelerek yerinden kalkmadigi takdirde yaralandigini one surerek sigortadan hatiri sayilir miktarda para alabilecegini soyledi.
Bir anda emeksiz kazanacagi yesil dolarlari gozunun onunde canlandiran adam,paranin cazibesiyle dogruldugu yerden arabanin onune yatti.
Arac surucusu ise butun bu olaylardan habersiz,adamin gittigini dusunup,bir an once hadise mahallinden uzaklasma telasiyla arabasini calistirip gaza basti.Bir anlik hirsa kapilan arabanin altindaki adam,daha ne oldugunu anlayamadan hirsinin bedelini caniyla verdi.
(hadiselerin ibret dili kitabindan alintidir)
gelelim tariflerime;
PILAV USTU DONER
Butun dana etimi aldigim markette dilimler halinde kestiriyorum.Eger boyle yaptiramiyacaksaniz biraz buzlukta bekletip iyice donmadan kendiniz de kesebilirsiniz.Yarim kilo yagli kiymamin icine cok az karabiber ve cok cok az kimyon koyuyorum(eger istenirse yarim sogani rendeleyip kiymaya ekleyebilirsiniz).Sonra 3 dilim etin arasina kiymami koyup elimle iyice bastirarak yerlestiriyorum.Strech film ile iyice sararak buzluguma kaldiriyorum.Yemekten 15 dakika kadar once cikarip buzu iyice cozdurmeden keskin bicakla ince ince kesiyorum.Cok cok az yag gezdirdigim teflon tavada pisirip pilavimin uzerine koyuyorum.Uzerine ya domates ve sarimsakla hazirladigim sosu yada hafif sulandirilmis salcayi sarimsak rendesiyle pisirip dokuyorum.Isterseniz uzerine yada kenarina yogurtta koyabilirsiniz.Yada lavash icine sarip sumakli maydanozlu soganla durum yapabilirsiniz.Pratik herzaman buzlugunuzda hazir bir yemeginiz olmasi size kolaylik saglayacaktir.
MUZLU CIKOLATALI PASTA
11. evlilik yildonumumuz icin yapmistim.Esim isi dolayisiyla sehir disindaydi ertesi gunu geldi ona kizlarimla surpriz hediyelerimizi ve pastamizi gostedik cok mutlu oldu.O gun pastamizi arkadaslarimizla bulusup piknik yaparak yedik.Hava soguktu ama ortam simsicakti.
Pandispanyasi simdiye kadar beni hic hayal kirikligina ugratmayan bir tarif.

  • 1 bardak yumurta(Yumurtalari bardagin icine kiriyoruz kac tane doldurursa o kadar yaklasik 5 yumurta geliyor genelde)
  • 1 bardak seker
  • 1bardak un
  • 1 paket kabartma tozu
  • vanilya

yumurtalar kopuk kopuk olana kadar iyice cirpiyoruz.Sonra sekerini ilave edip yine iyice cirpiyoruz.En son elenmis un ve kabartma tozu ve vanilyayi ilave edip karistiriyoruz.Eger bardaginiz buyukce ise buyuk kelepceli kalibinizi orta boysa orta buyuklukte kelepceli kalibinizi iyice yaglayip az unlayip kullanin.Kekinizi isitilmis firinda 375 F pisirip ustu pembelesip elinizle hafif dokundugunuzda icine cokmedigi zaman cikarabilirsiniz.Sakin firinda bekletmeyin cokebilir.Iyice pistigine emin olmadiginiz taktirde kurdanla kontrol edip oyle cikarabilirsiniz.Kekiniz soguyunca ortadan ikiye kesebilirsiniz.Ben icine sutle cirpilip hazirlanan cikolatali krema kullandim uzerine bol muz dosedim.Kremamdan az ustu icin ayirip kremsantiyle kaplayip kalan cikolatali kremamla susledim.Aksam yapip ertesi gunu yerseniz daha guzel olacaktir ayni gun yiyecekseniz.Kekinizi surup yada meyve suyuyla hafif islatmanizi oneririm.


sevgi ve afiyetle.....

28 yorum:

LaMa dedi ki...

Once nerden baslasam:)
Tabiki nice mutlu yillara, kizlarinla damatlar hatta torunlarla :)
Sonra gelelim tariflere, cok estetik bir goruntusu var.Amerikan mi kulladigin cikolatali sos, markasini verebilir misin?Ben hala Amerikan marketlerini tam kesfedemedim boyle urunlerden haberim yok:)
Oyku de cok... ibretlik diyeyim en guzeli.Hayatimda cok ornekleri olmustur ,belki de en buyugunu su siralar yasiyorum HIRS KAYBETTIRIR!

Cok cene caldim kusura bakmayin,
Sevgilerimle

umran dedi ki...

lamacim senin icin hemen resim cekip koydum.bazen bu pudinge kremsanti de karistiriyorum.tesekkurler guzel dileklerin icin.

Adsız dedi ki...

Ümran'cım evliliğinizin 11.yılı kutlu olsun. İnşallah nice senelere eşinle, çocuklarınla ve sevdiklerinle birlikte olursun inşallah. Dönere ve pastaya bayıldım, görünümler süper. Ellerine sağlık. Sevgiler, sağlıcakla kal...

Ebru

*Ra dedi ki...

Ümran hanım ben pilava bittim. Zaten perde pilavi aklımdaydı hep. Bu aralar da canım fena halde iskender çekiyor. Yoğurt da koyunca biraz iskenderi hatırlattı bana. Pilav üzeri iskender gibi. :))) Ahh ellerinize sağlık.
Ne de güze olmuşlar
Sevgilerimle...

loungetime dedi ki...

Ümrancığım, hikaye çok güzeldi. İbret doluydu.
Döner tarifi kolay süslemesi süper olmuştu. Ama ben pastaya bayıldım çok güzel görünüyor. Yumurta fazla deil mi daha az kullansak olmaz mı? Malum kolestrol korkutuyor. Sevgilerle

Hesna dedi ki...

Ümran Hanım yine çok güzel şeyler hazırlamışsınız. Her gün yeni birşeyler yapmaya vakit bulabilmek ne iyi.Her ikiside nefis olmuş.

selamlar
Hesna

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Ümrancım iştah açıcı pilav üstü dönere mi yoksa nefis görünen çikolatalı muzlu pastaya mı ikisinden birine güzel olmuş dersem diğerine haksızlık olur diye ben ikisi de harika olmuş diyorum. Gerçi sen yaparsında harika olmazmı ellerine sağlık.

Ayrıca 11. evlilik yıldönümünüzü de kutlarım Allah bozmasın canım bir ömür boyu çok mutlu ve sağlıklı bir şekilde her yıl daha güzel pastalarla kutlamayı nasip etsin size.
Hoşça kal.

Adsız dedi ki...

Sevdiklerin ile huzur ve sağlıkla uzunnn yıllar dilerim size :)
Ellerine sağlık,çok güzel görünüyorlar...Ben de aynı yöntemle döner hazırlıyorum.Hatta iskender bile yapıyorum.Çok pratik oluyor evde bulunması....Hızına yetişemiyoruz canım,maşaAllah sana :)

ayrıca şu kelebeği de gözlerim asıyor artık biraz görünmese ortalıkta :)

Selam ve sevgilerimle

Unknown dedi ki...

Gecen 11 seneye Rabbim daha nice 11 seneler gecirmenizi nasib etsin.Esin ve evlatlarinla canim...herzamanki gibi guzel seyler yapmissin.Ellerine saglik canim.

(birileri kulaklarini cinlatmis:)suclu senmissin:)

Adsız dedi ki...

merhabalar ümran hanım,sitemi zirayet etmişsiniz çok sevindim,bende sizin sitenizi ilk defa gördüm iyikide görmüşüm böyle güzel bir sitenin varlığından haberdar oldum,pilav üstü döner ve pasta harika.
Eşimle birlikte baktık sitenize,Amerikadan görüntüler var eşimde okurken Amerikada kaldığı için resimleri görünce anıları depreşti ve çok sevindi,harika bir site hazırlamışsınız tanıştığıma çok memnun oldum,hae zaman görüşmek dileğiyle,Arizona selamlar..
www.denizesintisi.com

Pınarın Kulubesi dedi ki...

İbretlik hikaye'de araç sürücüsü içinde üzüldüm. Oda hapse girecek, karşısındakinin hırsı yüzünden hayatı kararmış olacak.
Yaptıkların çok güzel, ellerine sağlık
sevgiler

Beyhan dedi ki...

Nice yıllara Ümran'cığım.Pastan harika görünüyor,ellerine sağlık.Çok güzel süslemişsin.

Bocuruk dedi ki...

Nice mutlu, sağlıklı ve huzurlu yıllara gittikçe büyüyen bir aileyle girin inşallah canım. Hava soğuk da olsa senin olduğun ortamların sıcacık olacağına eminim ben. Pastan bir harika görünüyor. Döner de öyle. Ellerine sağlık. Kızları ve seni öpüyorum. Güzel bir haftasonu diliyorum sizlere :)

Adsız dedi ki...

Merhabalar Umran hanim,
Sizi tesadufen buldum ve Amerika'da olusunuz beni ayrica heyecanlandirdi.Cunku bizlerde Texas'dayiz, hepimiz biryerlere dagilmisiz. Bende bu hafta bir blog actim ve umarim sizler gibi kalici olur. Sik sik ugrayacagim, sizi linklerime eklersem cok sevinirim ne dersiniz?
Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Ismim sayfami acamadi, adresim

www.turklokumu.blogspot.com

Sevgiler

Aybike

umran dedi ki...

ebru,
tesekkurler canim

umran dedi ki...

rabiacim kapim acik buyur gel yiyelim birlikte.bu arada benim de aklimda senin yaptigin icli kofte kaldi.
sevgiler

umran dedi ki...

ilkaycim pasta baya buyuk bir pasta oluyor. yaklasik 12 kisilikti.sen az yumurta ve olcuyle daha kucuk yapabilirsin.
tesekkurler ziyaretin icin canim.sevgiyle kal.

umran dedi ki...

hesnacim,
tesekkurler canim.
aslinda hergun birseyler yapamiyorum.ama yapmak isterdim.
sevgiler arizonadan.

umran dedi ki...

perihancim guzel temennilerin ve guzel yorumun icin cok tesekkurler..

umran dedi ki...

serin mavicim ,senin icin bir sureligine kelebegi kaldirdim,
tesekkurler guzel dileklerin icin canim.

umran dedi ki...

gulenaaay ay kulagimi sen mi cinlatmisstin bende kim diye merak etmistim.yakinda bende senin kulaklarini cinlatacagim haberin olsun ;))
sevgiler canim

umran dedi ki...

sevgili deniz esintisi,
bende memnun oldum senin sitene rastladigima.yorumunla beni mutlu ettin.selamlar arizonadan.

umran dedi ki...

sevgili pinar tesekkurler canim.

umran dedi ki...

beyhan cok tesekkurler.arizonadan ispartaya selamlar

umran dedi ki...

elvancim,
canim benim ya.cok tesekkurler.sende kizlarini op benim icin.iltifat etmissin.
bende senin gibi dost kazandigim icin cok mutluyum.insallah biraz daha iyisindir. biliyorum cok zor ve unutulmaz ama zaman herseye deva.opuyorum seni.sevgiler.

umran dedi ki...

aybike,
bende cok memnun oldum.Amerikadan bir arkadas daha bulmak cok guzel.yorumundan sonra hemen siteni ziyaret ettim cok guzel bir site hazirlamissin.basta ismini cok sevdim.bende seni linklerime alacagim vatim oldugunda sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ümrancım kelebek nerede? ya beni yanlış anladın sanırım,gözlerim arıyor kelebeği ortalıkta görünmeyince yazmak istemiştim, ne yazmışım ve yanlış anlaşılmışım. :) Kelebeğin çok tatlıydı,sayfayı açınca önve bekliyordum gelsin diyee,lütfen kelebek geri gelsin ,lütfen :)

Selam ve sevgilerimle