Cuma, Ocak 25, 2013

EKSI MAYALI EKMEK (sourdough bread) KOY EKMEGI


Eksi maya hazir olunca eksi mayali ekmek yapmak hic zor degil. Ozellikle bu ekmegin tadina alisinca inanin diger ekmeklerin tadi cok yapay geliyor. Ekmegin icinde un , su ve tuz haricinde hic birseyin olmamasi ekmegin bayatlamasini ve kuflenmesini cok cok geciktiriyor. Zaten bayatlamadan bitiyor bu ekmekler. Israf ta olmuyor.
Eksi mayali ekmek icin birkac tarif denedim ve verecegim tarif en kolay olani. Uzun asamali olan ekmek tarifleri benim cok zamanimi aldigi ve yaptigim bu ekmeklerden memnun kaldigim icin sizlerle bu tarifi paylasacagim.

Mayanin yapilisini bir onceki yazida anlatmistim. Ekmek yapmaya karar verdigimiz zaman mayayi buzdolabindan cikarip oda sicakliginda bekletmek gerekiyor.
MALZEMELER
1 cup eksi maya (cup icin ekmek makinesi olcusu yada kucuk bir bardak kullanabilirsiniz)
1 cup ilik su
3 cup un
1 tatli kasigi tuz
Bu malzemeleri karistirip bir hamur elde ediyoruz. Tahta kasik ile karistirip soyle azcik yoguruyorum ama cok degil.

Hamur yumusak ele yapisan bir hamur olmali .Bu unun cinsine gore degisiyor eger sert olursa az su, cok sulu olursa 1-2 kasik un ekleyebilirsiniz.

Ben genelde aksam yatmadan once hamuru yogurup , sabaha kadar mayalanmasini bekliyorum.
Bu da yaklasik 6-7 saat . Sabah erken hamuru unlu ekmek tahtasi uzerinde cok sondurmeden topluyoruz ve uzerine temiz mutfak havlusu ortup 2 saat kadar daha mayalanmasini bekliyoruz.

Hamur genelde 2 saat icinde kabarmis oluyor. Firinimizi yarim saat onceden iyice isitiyoruz. Ben ekmeklerimi pisirmek icin pizza tasi kullaniyorum ve firin isinirken firin tasimda icinde iyice isiniyor. Fakat tepside de pisirdim ekmek, o da guzel oldu. Tepside pisirecekseniz tepsinizi firinda iyice isitin.
Dokum tencerede pisirince daha guzel oluyor yine tencereyi iyice isitip ekmegi icine oyle koymak gerekiyor.
Hamurumuz kabardiktan sonra firina atmadan once uzerine keskin bicakla kesikler atiyoruz.220 derecede(425 fahrenheit)  isitilmis firina koyuyoruz.
Eksi mayali ekmeklerde once akiskan bir hamur yapip buzdolabinda bir gece bekletip ertesi gunu tuz ve unla hamur yapilip bekletilir ve ara sira katlanarak mayalandirilirsa daha guzel ekmekler oluyor ama bana bu asamalar cok sIk ekmek yaptigim icin zor geldi ve yukarida anlattigim usul  yapmaya basladim.
Ekmek yaklasik 45 dk  da pisiyor ama bu firina gore degisir. Ustu iyice kizarinca cikarabilirsiniz.

Sizlere degisik zamanlarda yaptigim ekmeklerin resimlerini ekliyorum. insallah dener ve begenirsiniz.
yukaridaki ekmekleri tepside pisirmistim.
Bunlarda ekmeklerimizin dilimlenmis ve salcali tost olmus hali. Ozellikle ev yapimi cemenle harika oluyor.
Sevgilerimle.......

21 yorum:

fattosh dedi ki...

Eksi mayada 3. Gundeyim bu sefer oluyor ins hamur kabariyo kabarcik olusuyor cok heyecanliyim ilk ekmek icin sabirsizlaniyorum:)

munevver dedi ki...

Ümran,ben de yeniden başladim maya yapmaya.Organik un kullandım. Hava soğuk, bakalım süreci etkileyecek mi?

Ekmeklerinin dokusu çok güzel olmuş.Afiyet olsun.

Sevgiler.

fattosh dedi ki...

Ikinci ekmegimi mayaladim benim ilk ekmegim sizinki kadar beyaz olmadi esmer bir rengi vardi tadi filan guzeldi ama benimki nicin oyle onu merak ettim ...

fem dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerine saglık olsada yesek kıvamına geldim bu görüntülerle selam ve dua ile FEM

umran dedi ki...

FATTOSH
Fatma'cim ben eksi mayayi yaparken tam bugday unu kullanmadim yani mayam da beyaz olunca ekmeklerim beyaz oluyor ama sen mayani besledikce beyazlayacak ve ekmeklerinde beyaz olacaktir.

umran dedi ki...


Cok tesekkur ederim munevvercim

umran dedi ki...

Fem cok tesekkur ederim. Buyrun gelin size de yapayim .Cok selamlar benden de...

Adsız dedi ki...

Umran hanim..sizi çok yeni kesfettim..tesadüf buldum ve cok begeniyorum.. masaAllah hamaratlığıniz takdire şayan..
Şu evde ekşi maya yapmasını birde ben anlayıp yapsam daha çok mutlu olacağım.. ;)

umran dedi ki...

eksi maya yapmak zor degil biraz sabir gerektiriyor insallah yapabilirsiniz (adsiz)

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ümran hanım peki döküm tavaya koyarken yağlı kağıt koymazsak yapışmaz değilmi? Dökümü yağlamak gerekirmi ?

Adsız dedi ki...

Ben eksili mayayi bir turlu yspamadim...kac defa denedim hepsi bozuldu...köpurmedi.. attim cöpe.. nerde hata yaptim acaba...ben beyaz un la yaptim netde baktim beyaz unlada yapiliomus.. ben sizinn un ne cavdarmi ?? Ondan bulamadim burda..
N.c..

Ozlemin penceresinden dedi ki...

Mrh umran hanim. Eksi mayayi buzdolabindan cikarinca direkt mi yoksa besleyipte mi kullaniyor sunuz?

Ozlemin penceresinden dedi ki...

Bir de buzdolabindaki mayanizi kac gunde bir besliyor sunuz?

umran dedi ki...

Sevgili Aylin hamim? Yemek vakti)
Ben dokum tencereye yağlı kağıt koymuyorum, yada yaglamiyorum. Hiç yapismiyor ekmeklerim

umran dedi ki...

Sevgili n.c.
Normal Unlada olur. Ben ekmek unu kullandım maya hazırlarken . Tam buğday unu ile yapmani tavsiye ederim. Insallah birdahaki denemeniz de olur

umran dedi ki...

Sevgili özlem Hanim,
Mayayı buzdolabından çıkarıp beslemeden direk kullanabilirsiniz. Bir gün onceden beslediğiniz zaman ekmegin mayalanma süresi kısalıyor. Mayanızı haftada bir besleyebilirsiniz. 3 hafta beslemedigim oldu benim. Maya ya birşey olmamıştı buzdolabında. Insallah mayalarımız uzun yılllar yasar. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Merhabalar, tarifinize gore eksi ekmegi denedim fakat gece mayaladigim ekmek sabah kabarmis fakat seklini kaybetmis noktali bir krep hamuru gibiydi. Tezgahta oldukca fazla unla tekrar yogurdum ve yuvarlak sekil verdim yine sekli kayboldu.sebebi ne olabilir sizce? Sevgiler

seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
cay-makineleri.com

Unknown dedi ki...

Ümran Hanım akşam yoğurduğunuz hamuru buzdolabında mı oda sıcaklığında mı sabaha kadar mayalandırıyor sunuz?

umran dedi ki...

Rahime rana Hanim , oda sıcaklığında sabaha kadar mayalandiriyorum.

muhteşem yemekler dedi ki...

Umran hanım ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.