Cumartesi, Ocak 27, 2007

BIR TUZLU BIR TATLI PASTANE KURABIYELERi

Buralarda canimiz istedigi zaman hadi gidip alalim diyebilecegimiz ne pastane ne firin nede tek bir Turk lokantasi var.Bence Turkiye'min herseyi bir baska guzel.Amerikada yedigimiz sebzelerin meyvelerin hic tadi tuzu yok.En ucuz meyve nedense muz.Seftali ,kiraz gibi meyveler mevsimi dahi olsa hem cok pahali hemde lezzetli degil.Yesil erik hic taninmiyor.Sebzeler deseniz, turk patlicani gibi bulmak zor kocaman patlicanlari var genelde cekirdekli.Dolmalik biberleri devasal boyutta.Sivri biber yok.Guzel tarafi da her seyi hermevsim bulabiliyorsunuz.iste .....nerden geldim buraya ?ha pastanemiz olmadigi icin canimizin istedigi herseyi becerebildigimiz kadariyla kendimiz yapmaya calisiyoruz.Gecen gun misafirlerim gelecekti benim de canim pastanelerdeki gibi tatli tuzlu kurabiyelerden cekti.Kurabiye yapmak cok zamanimi alacagi ve kucuk kizimin rahat birakmayacagini dusunerek gecenin yarisi basladim yapmaya.
Once tuzlu minik kurabiyelerimi yaptim.Tarifi teyzemin oglunun esi Dilek'ten almistim.Yillardir yaparim ve hep begenilmistir.Tarifi soyle;

  • 1 paket margarin (ben 2 stick(226 gr) tuzsuz tereyagi kullandim)Oda sicakliginda yumusamis olmali
  • 5 silme cay kasigi seker
  • 5 silme cay kasigi tuz
  • 1 yumurtanin beyazi icine sarisi uzerine surmek icin ayrilacak
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • aldigi kadar un
  • uzeri icin susam

Margarin,tuz, seker,yumurta beyazi ni elinizle iyice karistirip,kabartma tozu ve yavas yavas un ilavesiyle cok sert olmayan elinizle kolay sekil verebileceginiz kivamda bir hamur elde edin.Eger fazla un koyarsaniz hamur sekil verirken dokulerek parcalanir.Onun icin un kivamini ayarlarken yavas yavas dokun.Elinizle ince rulolar yapip (kalem kalinliginda)birbiri icinden dondurerek sekil verin.yada farkli sekiller verebilirsiniz.Uzerine yumurta sarisi surup bol susam serpin.Onceden isitilmis firinda pembelesinceye kadar pisirin.Agizda dagilan kurabiyelerinizi mis gibi cayin yaninda afiyetle yemeniz dilegiyle.

Tatli kurabiyelerimin tarifini Gulenaydan aldim.mis gibi tarcin kokulu tatli pastane kurabiyelerine benzettim tadini.Tesekkurler gulenay.Tarifte kurabiyelere tarcinli toz seker serpilmisti ben pudra sekeri kullandim.Biz cok sevdik bu kurabiyeleri misafirlerimden geriye kalan bir kactane kurabiyeyi esimle birlikte bitirdik.
tarifin arsivimde de bulunmasini istedigim icin Gulenay'in tarifini buraya ekliyorum.
Malzemesi-1 yumurta
-150 gr margarin(1.5 stick tuzsuz tereyagi koyduk) yumusak olmali.
-2 yemek kasigi toz seker-
-1 cup(200ml)misir nisastasi
-1/2 cup(100ml)siviyag
-2 cup un(ekmek unu idi benim kullandigim)
-vanilya-kabartama tozu
Disina bulamak icin
-Yarim su bardagi tozseker
-2 tatli kasigi tarcin(yogunlugu az yada cok sevmenize gore olcuyu ayarliyabilirsiniz(bu karisimi cukur bir kapta karistirin kurabiyeler sicakken bulanacak)
Elimizdekilerin degerini anlayarak mutlu bir hayatiniz olmasini diliyorum.

15 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Bizim gibi gurbette olanlarin duygularini ne guzel anlatmissiniz, dilinize ve ayrica da ellerinize saglik.
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Umran canim bacim,
Bu kurabiyeleri oyle sik yapar oldumki arkadesler oguukk diyecekler.Ama elim alisti yapimida kolay taida guzel.Afiyet olsun canim.BEnce birde disina seker tarcin bulaoda baska bir tad oluyor...

Bu aada ne guzel anlatmissin buradaki sebze olayini:)Dun esim srhi disinda idi.Bana telefon aciyor turk marketten ne istersin diye.Dedim varsa tuzlu kurabiy.Dedi var ama $20.Dedim kalsin canim.Ben birseyle uydururum:)inan dun ki diyalg bu idi esimle.GErcekten bulsada pahali,alsakta lezzetsiz...Yiende oldugu kadar iste.Zaten alsaydik belki blog acicak bilgi ve tariflerimiz omazdi dimi.:))Mesela pilav ustu doner.Pas gectim sanma.Muthisti:))muthis..
Cenem dustu gideyim ben...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ümran'cığım,
Canım benim üzülme tatlım..Bak sen burdaki pastanelerden de daha güzel ve lezzetli yapmışsın ellerine sağlık..Sanmaki bizler devamlı pastanelerden alıp yiyoruz artık hep kendimiz yapıyoruz..

Artık bizlerinde mutfaklarında adeta bu bloglar sayesinde mini pastanelerimiz olmadımı..Kimimiz tatlı kimimiz tuzlu kimimiz
baklava yapmıyor muyuz..

Canım seni çok iyi anlıyorum hemde çoook..Bende çok sıkıntı çekmiştim..Tekrar ellerine sağlık (Gülenay'ında) afiyetler olsun..))

Mutlu bir hafat diliyorum ve öpüyorum o güzel yanaklarından bitanem..Sevgilerle..

loungetime dedi ki...

Ümran, bu tuzlu kurabiyenin tarifi çok farklı. Özellikle bu ikisinin rarifini yazacağım. Pazartesi günü Sudenin süprüz günü bu tarz tarifler çok işime yarıyor.

*Ra dedi ki...

Tuzlu kuru pastalar nasıl da güzel duruyor. Pastanedekiler gibi değil, daha güzel bence.
Ellerinize sağlık.
tatlı krabiyelerin tarifine bakmaya da Gülenay hanıma gidiyorum şimdi.
Sevgilerimle

loungetime dedi ki...

Ümran'cığım blog adresimi değiştirdim linklerinde değiştirmisin. Öpüyorum

loungetime dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

merhaba,

ne güzel anlatmışsınız ... Varlık içinde yokluk bu olsa gerek... Hem var hem tadı yok...

Kurabiyeleriniz çok güzel görünüyor... Hele tuzluya bittim.. Kalkıp yapmak lazım.. Şu üşengeçliği atsam ben neler neler yapacağımda :))

sımsıcak sevgilerimle

umran dedi ki...

aybikecim,
gurbeti gurbetteki anlar .tesekkurler canim.

umran dedi ki...

gulenaycim,
ne guzel anlatmissin icimden gecenleri.
Bu arada mimlemissin beni yakinda yazacagim ins.tesekkurler beni dusundugun icin.kalpten kalbe muhabbetlerimle ...

umran dedi ki...

Gulcum haklisin canim.Iste insan olmayinca turkiyede olsam alir yerdim diye dusunmeden edemiyor.Bu arada sana yorum yazmistim ama isimsiz gorunuyor.Hani su arizonadan sevgiler yazan benim yorumumdu.cok opuyorum seni.

umran dedi ki...

Gulcum haklisin canim.Iste insan olmayinca turkiyede olsam alir yerdim diye dusunmeden edemiyor.Bu arada sana yorum yazmistim ama isimsiz gorunuyor.Hani su arizonadan sevgiler yazan benim yorumumdu.cok opuyorum seni.

umran dedi ki...

ilkaycim tamam canim adresini degistirecegim firsat bulunca.sevgiler.

umran dedi ki...

Rabiacim,
iltifat ediyorsun guzel arkadasim.elimizden geldigi kadar iste.sevgiler canim arkadasim...

umran dedi ki...

sevgili zerrin iyiki gelip ziyaret etmissin.bende senin guzel blogunla tanismis oldum.ic acici seker bir blogun.
sevgiler...