Pazar, Aralık 03, 2006

ISTE EKMEK BU :-)


YOGURMADAN YAPILAN EKMEK
Yurt disinda yasayanlar bilirler Turk ekmegi gibisi yok.Onun icin belkide bizler ekmeksiz yemek yiyemeyiz.Yillardir cesitli ekmek deneyimlerim oldu ama bu ekmek "iste ekmek bu" dedirtti.Tarifine yogurtland de rastladim.Yogurmadan ekmek yapmak cazip geldi ve hemen denedim.Sonuc mukemmel.Uzun bir asamasi var ama gayet kolay bir tarif.

  • 3 bardak un,birazda uzerine serpmek icin
  • 1 bardak ve 2/3 bardak su
  • 1/4 tatli kasigi instant kuru maya
  • 2 tatli kasigi tuz
  • misir unu,bugday yada yulaf kepegi

Buyuk bir kapta un ,maya ve tuzu kasikla karistirin.Suyunu ilave edip karistirin.Yapiskan bir hamur elde edeceksiniz.Uzerini strech filmle ortup ilik yerde 12 yada 18 saat bekletin.Hamur uzeri goz goz olup iyice kabaracaktir.Tezgaha un serpip ellerinizi de unlayip yavas hareketlerle hamuru toplayin.uzerini ortup 15 dakika dinlendirin.Temiz bir mutfak havlusu yada kumasa bol un ve misir unu serpip top haline getirdiginiz hamuru uzerine koyun.Uzerine de misir unu veya kepek serpip baska bir bezle ortup 2 saat bekleyin.1,5 saat sonra firininizi 475F(245c) a ayarlayin.Pisireceginiz kap kapakli borcam,pyrex,guvec,demir dokum olabilir.Bos olarak kabinizi firina koyup 15 dakika sonra eldivenle disari cikarin.Hamurunuzu havluyla birlikte tutup ters yuz edin.Sonra firinda kabinizin kapagi kapali 30 dakika pisirin.15 dakika yada uzeri kizarana kadarda kapagini acip pisirin.Kapakli olmasinin faydasi kabugunun ince olmasini ve iyi kabarmasini sagliyor.Umarim denersiniz.Tarif 2 hafta once times dergisinde cikmis.Hurriyet gazetesindede.Yogurland den Fethiyeye tarifi paylastigi icin cok tesekkur ediyorum.Sicak ekmeginizi en guzel gunlerde yemenizi diliyorum...

27 yorum:

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Ümran canım ekmeği yoğurmadan yapmak süper olur. Ne kadar tarife bakarak yaparsan yap bence ekmeğin kıvamını tutturmak zordur. Sen kıvamını çok iyi yakalamışsın çok güzel kabarmış ellerine sağlık. Yapımı biraz aşamalı ama tadı kesin güzeldir tadına bakan herkese afiyetler olsun.
Hoşça kal.

Hulya dedi ki...

gercekten guzel gornuyor,maya o lkadar beklesede kokmuyor oylemi?ellerine saglik umran abla,

hayat dedi ki...

Ümracım ellerine sağlık mis gibi yanında izmir tulumu sıcacık çay yiyenlere afiyet olsun görüşürüz canım sevgiler.

Ferhanca dedi ki...

umran merhabalar, iki hafta önce hürriyetin kelebek ekinde Arman Kırım yazısı çıkmıştı yoğurmadan ekmek diye 18 saat mayalam süresi olan dayanıklı ekmekmiş..ben de bloglar da gezerken bir blog da vidousunu izledim amerikalı aşçı yapıyordu. üç kez mayaya bırakıyorlardı maya instant maya .. sen de aynısını yapmışsın göz göz olmuş sabrını tebrik ediyorum.. afiyet olsun sevgiler..FERHAN

loungetime dedi ki...

Ümran' cığım ekmek çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık. Biz Türkiye de yaşayanlar elimizin altında çeşit çeşit ekmekler simitlar olduğu için değerlerini pek bilemiyoruz galiba. Sizleri okuyunca görüyorum.

Unknown dedi ki...

Umran ekmek guzel gorunuyor ama yapim asamasi uzun gibi...sabirliymissin.Ama sonucu begenmissen degimistir.Uzerine teregi surup yeseydiniz.:)

umran dedi ki...

sevgili perihan,
Bu tarifle kivam tutturma problemi olmuyor inan ki.
Tadi da gercekten guzel.
tesekkurler canim... sevgiler..

umran dedi ki...

hulya,
mayasi cok az oldugu icin mi bilmiyorum hamur eksimiyor.Hani costcodan kucuk kare ekmekler aliyorduk ya tad ayni oyle.biz cok sevdik.Hatta sebnem anne bu dunyadaki en guzel ekmek dedi:)

umran dedi ki...

sevgili hayat,
ah olsada yesek tulum peyniri.Neyseki sicak cay yapabiliriz.tesekkurler canim.sevgiyle kal.

umran dedi ki...

sevgili ferhan ben gormedim video yu bana yazarsan gormek isterim nasil yapiyorlar diye cunku tekrar yapmak istiyorum .cunku yapmasi cok kolay ve sonuc cok guzel ..
sevgiyle canim..

umran dedi ki...

ilkaycim,
hakslisin canim insan birseyin degerini onu kaybedince anliyor.sevgilerimle.

umran dedi ki...

Gulenaycim,
inan cok kolay bu ekmegi yapmak.sadece kasikla karistirip birakiyorsun ertesi gune o kadar.bence dene goreceksin.
nasil da bildin sicak sicak tereyagla yedik:)
muhabbetle....

Adsız dedi ki...

Ümran'cım ekmeğin görüntüsüne bayıldım gerçekten tam ekmek gibi ekmek olmuş birz zahmetli gibi göziküyor ama sonucuna değer, ellerine sağlık sevgiler,kolay gelsin

www.blogcu.com/mutfaksepeti

*Ra dedi ki...

Sevgili Ümran merhabalar. Ekmek o kadar çekici geldiki anlatamam. Ekmekle arası olmayan beni bile cezbettin açıkcası. Ellerine sağlık çok güzel. Ama keşke bol bol vaktim olsa da ekmeğimi hep evde yapsam ne güzel olurdu.
Sevgiler diliyorum size.

Adsız dedi ki...

Ümran merhaba
Ekmeğin çok güzel olmuş sıcakken tereyağ ve tulum peyniriylede nefis olur değilmi.

hesna
www.mordeniz.blogspot.com

umran dedi ki...

sevgili Ebru,
zahmetli gibi gorunuyor ama oyle degil inanki.tek zorlugu bekleme suresi.ama senin de dedigin gibi sonucuna deger.....sevgiyle...

umran dedi ki...

rabiacim,
Biz buralarda istedigimiz gibi ekmegi bulamiyoruz.Onun icin boyle tarifler benim icin hazine bulmus gibi sevindiriyor.guzel dusuncelerin icin tesekkurler...sevgilerimle

umran dedi ki...

Haklisin hesna, olsada yesek tulum peynirini.tesekkurler ziyaretin ve yorumun icin.Dur bende sana bir ziyarete geleyim. sevgiyle...

kalimeero dedi ki...

umran ben de bunu new york times'ta okumustum ilk, cok ilgimi cekmisti. deneyip basardiginiza gore ben de deneyebilirim artik:) suresi uzun ama zahmetsiz bir ekmek. bizim trabzon ekmeginin minyaturu gibi. boyle biraz sertce olan ekmeklere hastayim:) costco'daki o kare ekmekler mesela. mmmmmm..

umran dedi ki...

Kalimeero ben trabzon ekmegini yemistim.Tadi benziyor biraz bu ekmegin ona.Ama costcodaki kare ekmeklerin tadina cok benziyor.Bence dene cok zor degil.muhabbetle canim...

Adsız dedi ki...

Selamlar,
Hürriyet ' in Kelebek ekinde, Yoğurtland da ve siz de okuyunca denedim, sonderece başarılı ve çok kolay..Herkese tavsiye ederim
Meltem

umran dedi ki...

sevgili meltem ,deneyip memnun kalmana cok sevindim.sevgilerimle...

kalimeero dedi ki...

her gun bu sayfayi acip bu ekmege bakiyorum:)) ben ekmekoholic oldum galiba. ekmek manyagi mi desek.. Allah'tan o kadar kilo aldirmiyor.:) tas firin ekmekleri, lavashlar, sourdough'lar.. gelsiiinnn..:) kalimeero hepsine yeter:)

umran dedi ki...

sevgili kalimeero ah yakin olsaydik sana getirirdim bu ekmekten.bende senin gibi ekmekciyim.ekmeksiz yapamiyorum.
sevgiler.....

Ayşenur dedi ki...

Umran'cigim, daha once ben de gormustum yogurtland'de tarifi ama denememistim. Sen de yapinca deneyeyim bari dedim. Baktim kocaman guvec tencerem de firina sigiyor kapagini ters kapatinca:)Ben de malzemeleri karistirdim koydum bir kenara, 3 saat oldu ama bir kabarma belirtisi gorulmuyor. Merak ediyorum sonuc nasil olacak. Ben Turkiye'deki pamuk gibi ekmekleri hicbir seye degismem ama bakalim bu ekmek de soylendigi kadar var miymis.

umran dedi ki...

Aysenur cum ne oldu ekmegin sonucu merak ettim.sevgiler...

Ayşenur dedi ki...

Ekmegin kabugu citir citir ici yumusak oldu olmasina ama biraz islakti hala. Firinda biraz daha tutsam belki daha iyi piserdi ama tabani da sert oldu:( Benim kocaman guvec tencerem bu is icin uygun degilmis demek ki:)