Perşembe, Mart 01, 2007

ARAP ASI CORBASI

Arap asi arap yarimadasindan gelmis zamanla degisikliklere ugramis bir tarif.Asli hurma unu ve av eti yada deve etinden olduguna dair rivayetler vardir.Gunumuzde arap asi undan yapiliyor ve genellikle tavuk eti kullaniliyor.Bizim yoremizde(Burdur'da)bu corba genelde kisin kar yagdigi zamanlarda yapilir.Arap asinin corbasi sicak hamuru soguk yendigi icin ,eskilerden buzdolaplarinin olmadigi devirlerde hamur kar uzerine koyulup sogutulurmus.Annemden gordugum ve hatirladigim kadariyla bende arap asi corbasini bir iki defa yaptim.Gercekten lezzetli bir corba.Ilk defa tadanlar icin hamuruyla birlikte yemek degisik gelebilir ama corbasini yapmalarini tavsiye edebilirim.Tarifinde belli bir olcu kullanmadim ama yaklasik olarak vermeye calisacagim.Arap asinin ilk once hamuru hazirlanip sogumaya birakilmali.Bunun icin;

  • 2 bardak suyu tencereye koyup biraz tuz ilavesiyle kaynamaya birakin.
Yarim bardak unu avucunuzla ogusturarak kaymakta olan suyun icerisine yavas yavas ,hizli bir sekilde karistirarak puruzsuz bir bulamac elde etmeye calisin. pisenhamuru kucuk bir tepsiye dokun.
Bu olcu 2 kisilik (Hamurla yemeyi sevenler 2 kat olcu kullanmali)
  • 1 adet tavuk gogsu(yada 2 tavuk budu)iyice haslanir.

suyunu corba yapmak icin ayirip tavuklari parcalayin.

  • Tencereye 2 kasik yag koyup 1 kahve fincani kadar unu kavurun.2 yemek kasigi salcayi ilave edip karistirin.Uzerine ayirdiginiz 4 bardak kadar tavuk suyunu yavas yavas dokup

puturcukler kalmamasina dikkat ederek corbanizi kaynayana kadar pisirin.Tuzunu ilave edin.Bir kuru biber ekleyebilirsiniz.Kaynayinca tavuk etlerini ilave edip ozlesmesi icin birkac dakika daha kaynatin.Corbanin hafif acili olmasi icin kuru biberin aci olmasi yeterli yada biraz pul biber ilave edilebilir.Tabiki istege bagli.

Gelelim servise;Sogumus hamuru dilimler halinde kesin.Corba kesinlikle sicak olmali.Once kasiginiza biraz hamurdan alip sonra corbaya daldirin.Kasiginizin uzerinede birkac damla limon sIkIp oylece yiyin.Burdur'da bu corbayi yeme espirisi olarak ''cignemeden yut" denir:)

yoresel yemekleri unutmamak yasatmak adina bir cabalamaydi.Ama beni cok eskilere cocukluguma goturdu bu corba.

muhabbetle kalin...

41 yorum:

loungetime dedi ki...

Çok ilginç bir çorbaymış. Çiğ hamur olduğunu okuyunca şaşırdım. Japonların çiğ balığı nasıl yediğini düşünüyorum ama bizde de az çiğ yemek yok değilmiş yani.

ev perisi;) dedi ki...

DAHA ÖNCE BİR KEZ BİR ARKADAŞTA YEMİŞTİM TADI BİRAZ FARKLI GELDİ LAKİN DEĞİŞİK OLDUĞU KONUSUNDA HİÇ BİR ŞÜPHEM YOK!
ELLERİNE SAĞLIK...
MUHABBETLE...

Hesna dedi ki...

Ümrancığım bu çorba Çankırı yöresindede yapılır. Yemesi biraz değişik olduğundan alışkın olanlara göre lezzetlidir bu çorba. Ama dediğin gibi çiğnemeden yutulduğu için mide için biraz rahatsız edici.
Yöresel yemekler unutulmamalı gerçektende. Eline sağlık canım.

Hesna

Ferhanca dedi ki...

Umran, ben bu çorbayı yıllar önce yemiştim Mersinli biri yapmıştı adınada arabaşı çorbası demişti ..
muhallebisini çiğnemeden yutun çorbayla demişti ..ilginç çorba afiyet olsun.çorbanın tadı çok güzeldi..

Adsız dedi ki...

Çorba enfes görünüyor,ellerine sağlık Ümrancım....
selamlar
www.denizesintisi.com

Adsız dedi ki...

Corba cok enfes gorunuyor, ellerinize sgalik. Iyi hafta sonlari.

yemek dedi ki...

Çorbası nefis, hamurunu hiç denemediğim için yorumsuz kalıyorum. Ellerine sağlık, yöresel tatlar Hesna'nın dediği gibi unutulmamalı.

Hulya dedi ki...

bende bu corbayi kayserili bir abladan yemistim,ama hamuru hop diye yemeye cesret edemedim,herkesler biliyordu sastim kendime nasil ben bilmiyorum diye,simdi sitende gorunce umran abla himm dedim ben biliyorum,yapmasi zahmetli ama yemesi cok guzeldi,ellerine saglik

Adsız dedi ki...

üMRAN'CIĞIM ıSPARTA'LIYIM VE BURDUR YARIM SAAT UZAKLIKTA BİZE AMA DAHA ÖNCE HİÇ YEMEDİM ARAP ASI ÇORBASINI.ÇOK İLGİNÇ BİR TARİF.ELLERİNE SAĞLIK.
BEYHAN

hayat dedi ki...

Ümrancığım,arap aşı çorbasını duydum ama hiç yapmadım.senin yaptığın çok güzel görünüyor.
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler..

Bocuruk dedi ki...

Yıllar önce sanırım ortaokuldayken ben evsahibimiz yapmıştı, yemiştik. Ama ben sevmemiştim. Hamuru yutmak zor gelmişti. Ama sen o kadar güzel anlatmışsın ki tarifi. Kendim yapsam sever yermiyiz acaba diye düşünmeden edemedim. Ellerine sağlık canım:)
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Umran'cim ilk kez duydum diyebilirim.Tadi nasilki acep?

umran dedi ki...

Ilkaycim aslinda hamur cig degil pisiriliyor Besamel sosun koyu kivamlisi diyebiliriz.
tesekkurler ilk yorum icin.

umran dedi ki...

Sukrancim dedigin gibi corbasi nefis oluyor.sevgiler canim..

umran dedi ki...

Tesekkurler yorumun icin Hesnacim.

umran dedi ki...

Ferhancim corbasi hakikaten lezzetli ;)

umran dedi ki...

Cok tesekkurler ebru(deniz esintisi)sevgiler

umran dedi ki...

Aybike bende sana iyi haftalar diliyorum.

umran dedi ki...

Teekkurler yorumun icin lavantin .muhabbetle

umran dedi ki...

Hulya annene selamlar;)

umran dedi ki...

Beyhancim,Burdurdada herkes bilmez bu corbayi ama anneannem ve annem eskilerden yaparlardi ben cocukkken.Sanirim unutulmaya yuz tuttu.sevgiler...

umran dedi ki...

tesekkurler hayatcim.

umran dedi ki...

Elvancim ilk kez tadanlara garip gelebilir haklisin.Dene bakalim azicik;)sevgiler

umran dedi ki...

gulenaycim corbasi nefiz inan.sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Ümran Hanım inanın benide çocukluğuma götürdünüz Babam öğretmen olduğu için şehir şehir köy köy gezdik ve bir köyde komşumuz vardı ben yaklaşık 12-13 yaşlarında falandım ve kışın kr yağdığında mutlaka yapar bizi davet ederdi babam çok severdi tabi bende :) oturulur sohbetler edilir arabaşı yenirdi gerçekten çok güzeldi o günler.Daha sonraları babam bu işin oldukca ustası oldu ve sık olmasada arada sırada yaprlardı annemle birlikte inanın şimdi sizin arabaşını görünce ağzım sulandı sanırım birdahaki gidişimde babamlardan arabaşı istiycem :) görüşmek dileğiyle sevgiler.
www.pastacikiz.com

Adsız dedi ki...

Daha önce bu çorbayı hiç duymamıştım. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ümran'cım ilk defa duydum. Tadını merak ettim, ellerine sağlık..

Tuba dedi ki...

Umran'cigim, bu corbayi ben de cok duydum. Ama hep degisik gelmistir, hamuru cignemeden yut, corbayi ic olayi. Paylasmana cok sevindim, sevgilerle,

umran dedi ki...

sevgili pastaci kiz,
yorumun beni cok mutlu etti.sevgiler

umran dedi ki...

Nukhet ,
haklisin cok bilinmeyen bir corba.
arizonadan sevgiler

umran dedi ki...

Ebru ,corbasi gercekten lezzetli tavsiye edebilirim.sevgiyle kal

umran dedi ki...

Tuba ,bende ziyaretine sevindim,sevgiler arizonadan

Adsız dedi ki...

Arap asi corbasini cok iyi biliyorum hatta gecen hafta yedik. ben hamurunu yemiyorum gerci ama corbasi cok güzel oluyor. seninkide harika görünüyor umrancigim ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

Arap asi corbasini cok iyi biliyorum hatta gecen hafta yedik. ben hamurunu yemiyorum gerci ama corbasi cok güzel oluyor. seninkide harika görünüyor umrancigim ellerine saglik.

umran dedi ki...

Tesekkur ederim fatmacim,sevgiler selamlar...

Adsız dedi ki...

zaten araplarda bunu kışın kar yağdığında yiyorlarmış yalnız onların çorbasıda hamuruda buzlu oluyomuş......

mehtap dedi ki...

annem yapardı bu çorbayı ve ben çok severdim bugün yapmak istedim ve burda bu tarifi bulduğuma çok sevindim.ayrıca bol limon eklenince gribede ii geliyor.sevgiler...

Adsız dedi ki...

tarifi ilk kez okuyanlar çiğ hamur yendiğini zannediyor. hamur çiğ değil, pişirilmiş halde. un ile suyu karıştırırsanız hamur olur, onu pişirirseniz ekmek olur vs. olur. doğu asyanın çiğ balığı ile nasıl alakasını kurdu arkadaş anlayamadım doğrusu. haşlama tavuk, buğulama balık vs. de çiğ oluyor o zaman:)

Adsız dedi ki...

ARKADAŞIM BU YMEK UNUTULMAZ....
NEDEN DERSEN YOZGAT LI ÖĞRETMEN ARKADAŞIM BİZİ AİLECE YEMEĞE DAVET ETTİLER VE ARAPAŞI YEMEĞİ YAPMIŞLARDI NEDEN DERSEN HERKES YÖRESİNDEKİ YEMEĞİ GELEN MİSAFİRLERİNE, YANİ ÖZEL YEMEK OLARAK HAZIRLIYOR.BUDA O YEMEĞİ ZATEN UNUTTURMAZ VE DAİMA AYATA TUTAR YANİ YOZGATLI ARKADAŞLARIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM......KÜLTÜR HEPİMİZİN YAŞATMAKTA HEPİMİZİN İŞİ...TEŞEKKÜRLER.

Adsız dedi ki...

ARKADAŞIM BU YMEK UNUTULMAZ....
NEDEN DERSEN YOZGAT LI ÖĞRETMEN ARKADAŞIM BİZİ AİLECE YEMEĞE DAVET ETTİLER VE ARAPAŞI YEMEĞİ YAPMIŞLARDI NEDEN DERSEN HERKES YÖRESİNDEKİ YEMEĞİ GELEN MİSAFİRLERİNE, YANİ ÖZEL YEMEK OLARAK HAZIRLIYOR.BUDA O YEMEĞİ ZATEN UNUTTURMAZ VE DAİMA AYATA TUTAR YANİ YOZGATLI ARKADAŞLARIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM......KÜLTÜR HEPİMİZİN YAŞATMAKTA HEPİMİZİN İŞİ...TEŞEKKÜRLER.

Adsız dedi ki...

arabaşını çok severim biz bunu her kış yaparız paylaştıgınıza sevindim arabaşının tarifini sevgiler ayrıca bunu Afyonlularda yapar