Perşembe, Kasım 08, 2007

Ramazan Pidesi

Ramazan ayinda vermeyi dusundugum gecikmeli tarifi Feyza kardesimden ozur dileyerek veriyorum. Soz vermistim buraya ekleyecegim diye ama bir turlu yazamadim. Bugun tekrar hatirlatinca, uykudan fedakarlik yaparak yazmaliyim dedim kendi kendime. Neyseki herkes uykuya dalmisken sozumu yerine getireyim.
Ramazanda gelen butun misafirlerime pisirdim bu pidelerden. Seher'ler haric ,cunku ozaman firinim bozuktu. Gittigim bir iki davete de yapip goturdum. Herkes cok begendi bu pideleri. Gelelim tarife;
Malzemeler;

  • 1 cup ilik su
  • 1 cup sut
  • 1-2 yemek kasigi sivi yag
  • 1,5 tatli kasigi tuz
  • 2 tatli kasigi seker
  • 4 cup un( ekmek unu tercih edilirse daha iyi sonuc elde ediliyor)
  • 2 tatli kasigi kuru maya
  • 1 yumurta sarisi uzerine surmek icin ( ertesi gunu pisirdigim pidelere kalan yumurta beyazlarinida kullandigim oldu ondanda memnun kaldim tercih sizin ) yada sulandirilmis 2 kasik yogurt
  • susam
  • corek otu

(olcu olarak ,olcu kabiniz yoksa, biraz kucuk bir bardakla olcebilirsiniz)

Ekmek makinasinda yapilirsa bu sira ile koyulur ve hamur yapma ayarina getirilir. Elde yogrulacaksa, once mayayi ilik su icinde eritip kabarmasini bekleyin. Sonra diger malzemelerle hamur elde edilir.

Mayalanmaya biraktigimiz hamur iki katina cikinca ( iki katindan daha fazla kabartmayin) ikiye bolunur. Merdaneyle acilir ve parmaklarla kare kare sekillendirilir. Uzerine yumurta sarisi yada yogurt surulup corek otu susam serpilir. (tahtanizi unlayin ve firina koymadan once bu tahta uzerinde yapisik olmamasina dikkat edin)

Asil onemli nokta burasi ;
Ben normalde pizza tasinin uzerinde pisiriyorum ve tas firin ekmegi gibi oluyor. (Amerika'da ki arkadaslar bu tasi Bed Bath & Beyond yada walmart tan bulabilirler. Bu tas uzerinde pisen ekmek ve pizzalarda daha guzel oluyor tavsiye edilir)
Firinimizi normal pisirdigimiz ayardan birazdaha yuksek tutup 20 dakika kadar isitiyoruz. Iyice isinan tasin uzerine tahta uzerindeki pideyi kaydirip pisiriyoruz. Bu tariften 2 tane pide cikiyor. Pizza tasini bulma imkaniniz yoksa tepsinizi firinda iyice isitin ve sicak tepsi uzerine atin pidelerinizi.
Afiyet olsun.

24 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba canım...ne kadar güzel kıpkırmızı olmuş....çok güzel kızarmış....

tepsiyi ısıtma yöntemi çok güzel...denerim inşallah...

ellerine sağlık.....harika görünüyor...

yemek dedi ki...

Canım, ellerine sağlık resim gibi pideler. Taş fırınların bir özelliği de zeminin sıcak olması biraz düşünürsek. Yani tepsinin sıcak olması çok akıllıca. Mayalı hamur zaten uzun zamanda pişince sertleşiyor. Tepsi sıcak olursa hemen pişmeye başlayarak zamanı kısaltmış oluyoruz. Harika!

Bocuruk dedi ki...

Ümran'cığım,
Gerçekten çok güzel görünüyor. Ramazandan sonra pideyi özlerim ben hep. Ama artık evde de yapabiliyoruz iyi oluyor. Eline sağlık canım arkadaşım:)
Sevgilerimle...

Tijen dedi ki...

Sevgili Ümran,
Pideye bayılırım. Evde hiç yapmadım, belki de denemeli bir gün!

Adsız dedi ki...

Ümran'cım pideler nefis. Bende ramazanda yaptım birkaç kere. Çok güzel oluyorlar. Ellerine sağlık. Sevgiler, iyi haftasonları...

Hulya dedi ki...

her misafirine yaptin,ne guzel ya..ben bu ramazan doya doya yedim pideden,her seferinde kokladim durdum hemde:)ellerine saglik,not ettim tarifini umran abla

munevver dedi ki...

Ümran, pideyi Ramazan sonrasında yemek güzel oluyor. Tıpkı güllaç gibi.

Şu pizza taşlarından burada bulamıyorum ne yazık ki. Seramiklerde de kurşun var diye kullanamıyorum. Toprak kapları yemek pişirmede çok kullanıyorum. Aklıma, derinliği olmayan toprak kabı kullanmak geldi. Pideyi ve ekmeği de onların üzerinde denemek istiyorum. Bakalım nasıl olacak? Sonucu haber veririm.

Eline sağlık. Hemen yapmak geldi içimden. Resimler öyle güzel ki.

Sevgiyle, Nane Limon

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Merhaba canim, pide harika görünüyor, ellerine saglik. Tam kivaminda oldugu belli oluyor resimden bile.
Bana da beklerim, güzel tarif ve hikayelerle bulusmak üzere.

Selam ve sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Umran'cigim,
Pideler nefis gorunuyor.Bende pizza tasinda yapmistim pideleri,hakikaten cok citir oldular. Simdide pideyi deneyeyim bari,canim cekti.Cevaplar icin cok tesekkurler.Gecikmek ne demek onca isin gucun arasinde bir de blogunu takip ettigin icin kutluyorum seni.Bir sorum daha olacak bana kizmazsan. Sislerin eni kac santim acaba?
Iyi haftalar dileklerimle...

Hatice

Yaren dedi ki...

Cok harika görünüyor.Sabah kahvaltida sicak sicak harika olura.Ellerine saglik.

hayat dedi ki...

Ümran'cığım, marifetli arkadaşım. pideler nefis çok çok güzel görünüyor.Ellerine emeğine sağlık.

Sevgiyle kal canım...

ab-ı hayat dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel olmuş pideler,verdiğin püf noktaları için teşekkürler.


sevgiyle kal...

Damak Tadı dedi ki...

Ümran'cığım,
Pideleri görünce hemen aklım aramazan geldi yeniden..Pide demek ramazan demek benim için..))Sanırım bir çoğumuz içinde aynı duygular saklıdır..))
Biz burada taşı bulamayız,ama diğer yöntemle mutlaka yaparım hafta sonuna.Ellerine sağlık canım,çok teşekkürler paylaşımın için.

Kocaman öpüyorum seni Ümran'cığım..

Sevgilerimle..

Aybike Ceylan dedi ki...

Umran'cigim,
Hemen yapmali diyorum, cok guzel olmus ellerine saglik, kokusu sanki burlara dek geldi:)
Sevgilerimi gonderiyorum ve iyi bir hafta diliyorum

Begüm dedi ki...

Ellerinize sağlık çok hoş görünüyor.Çok cnm çekti.Bende deneyeceğim.Selamlar...

Adsız dedi ki...

Bu ne güzel bir pide böyle,görüntüsüne bayildim.Ellerinize saglik.

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Pideler öyle güzel görünüyor ki. ellerine sağlık. Seneye inşallah pideden yapmayı düşünüyorum ramazan ayında.

Adsız dedi ki...

ya bunlar nasil bukadar kirmizi oldu, bende yumurta sarisi suruyorum ama hic bukadar olmuyor..tek kelimeyle nefis gorunuyorlar

Adsız dedi ki...

merhaba ümran

Bende almanya da yasiyorum ve bu pizza tasindan bende almak istiyorum.. Yanliz merak ettigim üstünü nasil pisiriyor , bed bath and beyond un internet sitesine baktim , sadece yuvarlak bir tas seklinde..Yoksa farkli bir seymi , firin seklinde..cevabini bekliyorum...

sevgiler
Esin

LeYYa dedi ki...

merhaba lavantine yorum yazarken bide baktım hooop burdayım.sayfanın bu kısmına kadar gördüğüm herşey çok güzeldi.eminim gerisi de öyledir.hele şu pideleri takdir etmeden geçmek haksızlık olur diye düşündüm.maşllh diyorum bir de ellerinize sağlık tabii))sıcak tepsi önerisini dikkate alacağım bundan sonra.selamlar

Adsız dedi ki...

Biz bu kabı bulamayacağımızdan diyorumki yuvarkak borcamda olurmu cevap verirsen sevineceğim.Gerçi diğer arkadşların sorularınada cevap vermemişsiniz galiba ama ümid ediyorumki sorumu yanıtsız bırakmazsınız.

umran dedi ki...

Gelen sorulara gecikmeli de olsa ramazan girmeden cevap vermek istedim,
pizza tasi yuvarlak veya dikdortgen olabiliyor. Sadece firinda iyice isininca uzerine ekmegimizi atiyoruz ve uzeri gayet guzel kizariyor ben uzerine bazen yumurta sarisi bazen yogurt suruyorum.
Eger pizza tasi bulamazsaniz isiya dayanikli bir mermer tasi yada herhangi bir isiya dayanikli tas ayni isi gorur. Onuda bulamazsaniz tepsinizi firinda iyice isitin ve onun uzerine atin oylede guzel oluyor. Tas uzerinde pisen tas daha guzel kabariyor sadece, fark bu.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Pideyi denedim. Bayagi derin pide sekilleri verdigim halde, piserken sekiller kayboldu, sizce nerede yanlis yaptim?

Hatay Sofrası dedi ki...

Pide süper. Tarifleriniz birbirinden güzel çok beğendim elinize sağlık valla;)