Salı, Ekim 31, 2006

IYIKI DOGDUN YAVRUM

Bu gun kizim Esra nin 5. dogum gunu.Bugun ayrica Amerika da Halloween day yani cadilar bayrami.Butun okullarda halloween partileri duzenleyip kostumler giyiyorlar.Ben kizima surpriz yapip 2 gun once(Hallowen partisi dolayisiyla)Cup cake ve sosisli lollipoplardan(zuhal yalcinin deyimiyle) yapip sinifina gittim.Nasil sevindi anlatamam.Surekli gulumsedi.Goturduklerimi de tek tek arkadaslarina kendisi servis yapti.


Halloween partisine gelince hernekadar tasvip etmesemde.Baskasinin bayramlarina saygi gosterki bizim bayramlarimiza saygi gostersinler diye dusunup kapiya gelecek cocuklar icin sekerler hazirladim.Hava kararmaya baslayinca kostumlu cocuklar kapiya gelip seker topluyorlar bizim bayramlarimizdaki gibi.Kizim sebnem bu yil cadi olmak istedi sinifindaki parti icin once sasirdim niye prenses yada daha guzel birsey olmuyorsun diye.sonra cok istedigi icin kostumunu ben diktim. Amerikada cocuk yetistirmenin ne kadar zor oldugunu dusunerek bir ic gecirdim kendi kendime.Onlara bayramlarimizi daha guzel gosterecek fikirler dusunmeye basladim boylelikle.Halloween den birkac gun once okullar pumkin(Kabak) tarlalarina geziler duzenliyorlar.Burada cocuklar kendi kabaklarini toplayip eve getirip evde dekor icin kullaniyorlar.Niye kabak bilmiyorum ama tatli yapmak icin ideal.


iste Amerikada halloween day......

Pazar, Ekim 29, 2006

KUZU TANDIR KEBAP ve Kemalpasa tatlisi

Kuzu budunu birkac parcaya boldurup,duduklu tenceremde cok az suyla yari kivamda pisirdim.Sonra kapakli borcamima yerlestirip uzerine karabiber ,tuz,cok az kimyon ve arpacik soganlarini ilave ettim. Kenarlarina domates , biber dilimleri yerlestirip firinda yavas yavas pisirdim.(Eger etiniz sertse duduklude iyice pisirip kemiginden ayrilmayacak sekilde sonra firina verin.)Esim ispartanin tandir kebabini cok sever bende ona iltifat olsun diye ev usulu tandiri pisirdim:) Pilavinizin uzerine butun olarak koyup ocakta kozlenmis biberle servis yapmanizi oneriyorum.

Acil misafirlerimde kurtaricim olan hazir kemalpasa tatlilarindan bunlar onun icin tarifini vermeyecegim.Hazir bile olsalar severek yedigim tatlidir kemalpasa tatlisi.

Cuma, Ekim 27, 2006

LIMONLU PARFE veMANTARLI TAVUK GOGSU DOLMA&Domatesli bulgur pilavi

Limonlu parfe sevgili Nesibe den.Inanin cok lezzetliydi.
Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 bardak seker
  • 1 paket krem santi
  • 1 bardak sut
  • 2 limon kabugu rendesi
  • 1 limonun suyu

1 bardak sut ile kremsanti hazirlanip buzdolabina koyup sogumasi saglanir.3 yumurta ve seker iyice cirpilir.Limon suyu ve rendesi ilave edilir.Sonra buzdolabindan aldiginiz krem santi ile karistirilir.Dondurabileceginiz bir kaliba dokup buzluga konulur.Servis yaparken rondodan gecirilmis kakaolu biskuvi serpilir.Denemenizi tavsiye ediyorum.Kolay, hafif,goruntusu muhtesem bir tatli.

Bulgur pilavini ailece cok seviyoruz.Pilav tavasina az tereyagi ve siviyagi koyup once yesil biberleri sonra dogranmis domatesleri ilave ediyorum.2 kasik salcayida ekleyip soyle bir karistiriyorum.Sonra suyu ilave ediyorum.(1 bardak bulgura 2 bardak kadar su)tuzumu ve eger varsa dogranmis taze nanemi ,yoksa kuru nanemi ekleyip suyun kaynamasini bekliyorum.Kaynadigi zaman bulguru dokup ,suyu cekene kadar bekliyorum.Birkac dakika demlenen bulgur pilavi yaninda cacik veya tursuyla afiyetle yenir.


Tavuk gogsu Dolmasi
  • 2 butun tavuk gogsu
  • Yarim kilo mantar
  • yarim sogan
  • 1 domates
  • 1 buyuk dolmalik biber
  • tuz
  • karabiber
  • 2-3 kasik zeytinyagi

zeytinyaginda once yemeklik dogranmis soganlari,dogranmis biberimizi kavuruyoruz.Sonra irice dogranmis mantarlari ve kup kup dogradigimiz domatesi de ekleyip fazla pismemek sartiyla pisiriyoruz.tuz ve karabiberini ilave edip biraz sogumaya birakiyoruz.Tavuk gogsunu bicak yardimiyla dikkatlice icini dolduracak sekilde kesiyoruz.Mantarli icten koyup kurdan yardimiyla kapatiyoruz.Tavada 1 kasik zeytinyaginda iki tarafini kizartip kucuk bir tepside firinda ustu kapali pisiriyorsunuz. Dilimleyip servis yapabilirsiniz.Ben yapmadim fakat uzerine az tereyaginda 1 kasik salcayi ezip , 2 kasik su ilavesiyle bir sos hazirlayip dilimlenmis tavuk dilimlerinin uzerine gezdirebilirsiniz.Daha lezzetli olacaktir. afiyet olsun.


Perşembe, Ekim 26, 2006

Bayramdan geriye kalanlar









2006 Ramazan bayramindan geriye kalan kareler.Kizlarim ve arka bahcemden gun batimi.




Salı, Ekim 24, 2006

BAYRAM PASTASI&Patlican salatasi &INEGOL KOFTE

Bayramda baklavanin yaninda bu cilekli pastayida yaptim.Pastanin keki hazir o yuzden yapimini anlatmayacagim.Cilekle cikolatayi birbirine cok yakistiriyorum.Onun icin cileklerin ustune bol nutellayla susledim.Uzun uzun suslemeye vaktim olmadigi icin boyle karisik birsey ortaya cikti.
Patlican salatasini Nuray cok yapardi pikniklerde Patlican biber kozleyerek.Tam tarifini almadim ama,kendi usulumce,

  • 1 buyuk bostan patlicanini kozledim
  • 2 -3 biber de kozlendi
  • 1 domates kup kup dogradim
  • 2 kasik mayonez
  • 1 cay bardagi yogurt
  • tuz

Bir kasede yogurt ve mayonezi karistirin.Patlicani ,biberi dograyin ,domatesi ilave edip yogurt sosunu uzerine gezdirin.afiyet olsun.

Inegol koftesinin tarifini Portakal agacinin tarif defterinden alip kendi defterime not etmisim.Tarifte Yarim kilo kiyma ,1 rendelenmis sogan ve 1 cay kasigi karbonati ve biraz tuz koyup yoguruyorsunuz.Robottada yapabilirsiniz.Bu karisimi 1 gece buzdolabinda bekletip yumurta buyuklugunde parcalara ayirip posetleyerek buzluga kaldiriyorsunuz.Bu mayasi oluyormus.Kofte asamasinda,yarim kilo kiyma,1 sogan,1 cay kasigi karbonat ve tuzu buzluktakilerden cikardiginiz bir parca kofte harciyla birlikte yogurup en az 1-2 saat buzdolabinda dinlendirip parmak seklinde kofteler yapip ya azyagda tavada eftali mangalda pisiriyorsunuz.Asamali bu uzun tariften sonra eger sabredebilirseniz nefis kofteleriniz oluyor.Afiyet olsun.Bu kofteleri bayramda yapmadim daha onceden yapmistim.Resmini gorunce tarifini paylasmak istedim;)

Perşembe, Ekim 19, 2006

BIZIM KIZLARLA IFTAR

Aslinda fotograf makinemi yanima alirken alsammi almasammi diye dusunmustum.Samimi ortami fotograflarla bozmamak icin.Yanima aldim fakat acligin da etkisiyle mantar corbasini icmeye baslayip resim cekmeyi unuttum.Baktim bizim kizlar gulusmeye basladilar,bende cikardim tabiki makinami.Corbadan sonra evsahibemizin meshur kapali kiymali pidelerinden yedik.Onun bu pideleri herzaman yumusacik oluyor.Tarifi var bende isteyen olursa verebilirim.Minik minik patates kofteleri nefisti.Hepimizde tarifini alalim bunun dedik.
Ton balikli salata ,Kagit kebabi gayet lezzizdi(Biz cok begendik ama ev sahibemiz ilk defa yaptim istedigim gibi olmadi desede )
Domates soslu biber kizartmasi da harikaydi.(resmini cektim ama guzel cikmamis onun icin koymadim)

Misafir olarak baska sehirden gelen Emel arkadasimiz guzel bir kadayif dolmasiyla noktayi koydu.Gercekten hafif olmus,kizartirken yumurta ve sutu karistirip ona batirip kizartmis.

Ara sira boyle eslerden ayri bir araya gelmek lazim galiba. Guzel gece icin ev sahibemize tesekkur ediyorum.

KANDILINIZ MUBAREK OLSUN

RABBIMIZDEN VEREBILECEGI TUM HAYIRLARI ISTiYOR
ve
MAGFIRETE ERENLERDEN OLMAK DILIYORUZ... Posted by Picasa

Salı, Ekim 17, 2006

BIR IFTAR DAVETI DAHA

Davet ettigim misafirlerim uzun zamandir tanidigim Turkleri cok seven,Turkiye hakkinda kitaplar okumus bir aile.Sizleri tanimadan once Turkler hakkinda hic bir bilgim yoktu,sizleri bana Allah gonderdi demekten kendini alamiyor.Esi seker hastasi oldugu icin tatli yapmamam konusunda beni uyarip hafif seyler yapmami istedi.Bende menumde bol sebze agirlikli yemekler yapmaya calistim.Kitaplarimi karistirirken izmir kofte resmini gorup orucunda etkisiyle yapmaya karar verdim.
Izmir kofte:
Kiyma ,ekmek ici,maydanoz,sogan rendesi,tuz karabiber ile irice kofteler hazirladim.Patatesleri yarimay seklinde dogradim.Tavaya cok az zeytinyegi ve tereyegi karisimindan koyup once patatesleri sonra kofteleri az kizarttim.Tavada 2 domatesi rendeleyip cok az yagla ve cok az salcayla bir sos hazirlayip tepsimde dosedigim kofte patateslerin ustune dokup,domates biber dilimleriyle susleyip firina verdim.Gayet lezzetli oldu.Domates sosu bu kofteye cok yakisti.

Kofteli bir yemegin yanina en iyi piyaz gidecegi icin piyaz yaptim.
Hafif sebze yemekleri arastiriken.Tarif defterimde bir tv programinda gorup yazdigim unlu kabak sinisi tarifini buldum.Rendelenmis kabak,beyaz peynir,maydanoz,taze nane ,tuz ve karabiberi karistirdim.Yuvarlak tepsime az yag dokup bol unladim.Ununun bol olmasi gerektigi hakkinda not almisim.Sonra harci doktum.Ustune yine bol un doktum.(baya bol)sonra 1 yumurtayi cirpip uzerine yaydim.Hafif bir boregimsi mucver gibi oldu.
Uzun zamandir yemedigim icin Hulya'nin sitesinde gorup canimin istedigi ispanakli pirasali boregi yaptim(sogan yerine pirasa kullandim.)
Yine hafif birseyler olsun diye kiymali mantar dolmasi yaptim.Mantarlarin icine soganli kiyma harcimi doldurmadan once yarim cay kasigi tereyeg koydum.Guzel bir tat vermisti.Uzerine kasar dogru firina.Sicak servis yapmak gerek.

Bu yemeklerin yaninda ,corba,pilav,salata ve istek uzerine kisir da vardi.Iftarda kisir olurmu demeyin.Misafirler isteyince olur.Iyiki istemisler.Benimde hosuma gitti.Guzel bir gecede boyle gecti.


Pazartesi, Ekim 16, 2006

FIRIN POSETINDE TAVUK& aglayan pasta

Gayet basit bir okadar lezzetli tavuk yemek istiyorsaniz firin posetini denemelisiniz.
Firin posetine az un koyup soyle bir sallayin(tavugun yapismamasi icin).Tavugunuza istediginiz baharatlari dokup posetin icine yerlestirin.Icine patates ,havuc ,arpacik sogan koyarak firina yerlestirin.hepsi bukadar.
Aglayan pasta tarifini gulenay'in sitesinden alip yaptim.Kolay oldugu kadar lezzetli bir pasta.Tesekkurler gulenay.

Cumartesi, Ekim 14, 2006

PAYLASMAK NE GUZEL

Dun aksam bir arkadasin evinde amerikali arkadaslarimizla birlikte herkesin birseyler getirdigi guzel bir iftar gecirdim.Yemek sonunda bol sohbet edip taboo oynadik.Turkiyedeki anlat bakalim oyununa benzeyen ingilizce kelime haznemizi genisleten guzel bir oyundu.Yemekler de hepsi birbirinden lezzetliydi.
Menu:

  • mercimek corbasi
  • Patatesli kete

Servis baslamadan once masanin resmini alabilmek icin bu ikisinin resmini cekemedim.

  • Baklali enginar dolmasi
Icli kofte


Kathaleen 'in kendinin yaptigi toprak muffin kaliblarinda pisirdigi balkabakli mini kekleri(Pumkin muffin,yumusak ve cok lezzetiydi)
Istek uzere yine orman kebabi.
sobiyet tatlisi(milfoyden yapilmis gayet lezzetliydi)

Perşembe, Ekim 12, 2006

KADAYIFLI BAKLAVA SARMA,RED SNAPPER BALIGI

Birkac arkadasin istegi uzerine tatlinin tarifini yazmak istedim.
Malzemeler:

  • baklavalik yufka
  • 2 stik (200 gr kadar)tuzsuz tereyegi
  • yarim bardak ceviz
  • yarim paket kadayif

serbeti:2,5 bardak seker,2,5 bardak su,birkac damla limon suyu

Baklavalik yufkalardan 2 taneyi alip ikiye katliyoruz.En kenarina sira halinde kadayifi koyuyoruz.Biraz ceviz serpip rulo halinda sariyoruz.sonra 2cm kadar kesip tepsiye dosuyoruz.Tepsi dolunca eritilmis tereyegini hertarafina gezdirip pisiriyoruz.Serbeti onceden hazirlayip sogumaya birakmak lazim.Serbet soguk ,tatli soguga yakin ilikken dokup afiyetle yiyoruz.

MARKETLERDEKI ALBENI

Bence insan acken carsiya cikmamali.Gordugu herseyden almak istiyor.Gerekli gereksiz herseye bakmak ayni zamanda vakit kaybinada neden oluyor.Marketlerdeki albeni tarzindaki tezgahlarda buna yardimci oluyorlar.Elbette alisveris yapilmali ,fakat ne alinacagi tespit edilip liste hazirlanip cikilmali.



RED snapper baligi

Turkce bu baligin adini bilemiyorum.Fakat balik severlere onermek icin yayinlamak istedim.Eti beyaz ve hafif bir balik.Misir unuyla tavada az yagda kizarttim.Firindada pisirilebilir.Yada mangalda.
Resmine bakip korkunc gibi gelmesin.Gorunusu gayet sevimli bir balik.Resimde biraz garip cikmis.

Salı, Ekim 10, 2006

GITTIGIM IFTAR DAVETINDEN

Bu gun Henuz 4 aylik evli bir aileye davetliydik.11 yil onceki ilk evlendigim zamanlardaki davetlerimdeki heyecani gordum onda.Fakat masallah herseyi harikulade yapmisti.Davetteki favorim KETE ydi.Kete bizim yoremizde cok bilinmez ama ben daha onceleri bircok arkadastan yemistim.Iclerinden en guzeli buydu.Tarifini alip en kisa zamanda deneyip sizlerle paylasacagim.

Menu:

  • Eriste corbasi
  • Minik kofteli bamya


Lahana sarmasi(nefisti)
  • Karisik misirli salata
  • Firinda baharatli patates
  • Tencerede tavuk but(hic susuz kisik ateste pismis ve cok leziz olmuslardi.)
  • pilav
  • Kete
  • Tursu
  • Muhallebili kadayif

    Havuclu minik toplar
    Kendisine buradan tesekkur ediyorum.Annemin yemeklerini aratmayan guzel bir aksamdi.

    TURKISH CUISINE

    Amerikali komsularimi davet edince Turk mutfagini ,Turk yemeklerini yansitan bir menum olsun istedim.

    menu:

    • Amerikali cogu arkadasimin cok sevdigi mercimek corbasi
    • Hunkar beyendi
    • zeytinyagli barbunya
    • Yumurtali patates salatasi, annem cok yapardi bu salatayi bizde severek yerdik.Diger patates salatalarini da cok severim .Ozellikle Sherrie cok sever .Onun icin az mi patates salatasi yaptim:))Bol soganli ,yumurtali ve bol zeytinyagli yaptim.

    • gozleme(bol domates ,sogan,biberli, kiymali gozleme)
    • Coban salatasi
    • manti(ramazandan once yapip buzluga koydugum mantilardan)Ozellikle bunu cok sevdiler.


    • Sehriyeli pilav
    • Ici kadayifli baklava sarma

    once sutlu kadayif yapmaya karar verip sutlu serbetimi kaynatip sogumaya birakmistim.Sonra bu serbeti unutup bu tatlilardan yapmaya karar verdim.Serbetini de mecburen sutlulerden doktum.Iyiki boyle yapmisim daha hafif oldu.Servis yaparken dondurmayla yaptim.