Salı, Kasım 28, 2006

KARLI KUTUK PASTA

Bugun aksam caya gelen misafirlerim icin yaptigim bu kutuk pastadan geriye bir dilim dahi kalmadi:)Bu pastanin yaninda mercimek koftesi ve borekte vardi.En yakin zamanda onlarin resimlerini ve tariflerinide koyacagim insallah.Pastanin bembeyez kar yagmis gibi olmasini istedim normalde kahverengi kutuk gibi yapiyordum.Kar a olan ozlemimdenmidir bilmiyorum.
Bulundugum sehir Tucson Arizona'ya hic kar yagmiyor.Birkac yil once cok az yagmis ama hic birikmemis.Insanoglu hep olmayani ister.Cok soguk olsa sicagi ,sicak olunca sogugu arar.Arizona kisin cok soguk olmuyor.Hatta su siralar biraz serin ama hala kisa kollular giyiliyor.Cok ilginc bir durumda Amerikalilarin soguk gunlerde dahi kisa kollu sortlu gezmeleri beni hep sasirtmistir.Karla kartopu oynamayi,uzerinde yurumeyi,kardan adam yapmayi dunyanin yuzunu biranda bembeyez gelinlik gibi boyayan manzarasina bakmaya doyamadigimiz kardan esinlenerek yapilan karli kutuk pastanin tarifi soyle:
Pandispanyasi:

  • 4 yumurta
  • 2 kahve fincani seker
  • 4 kahve fincani un
  • 1 cay kasigi dolusu kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Kremasi:

  • 3 bardak sut
  • 5 yemek kasigi seker
  • 3 kasik misir nisastasi(corn starch)
  • 3 kasik un
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kasigi margarin(ben koymadim aslinda unutmusum ama pek te farketmedi)
  • Yarim kutu hazir krem santi(wipped topping)Yada yarim bardak sutle yarim paketi cirpip yapabilirsiniz

kremasini kahverengi isterseniz 3 yemek kasigi kakao yada cikolata koyabilirsiniz.

Kekini hazirlarken 4 yumurtayi mikserle kopurtene kadar cirpin.Sonra sekerini ilave edip cirpmaya devam edin.Ununu vanilyasini ilave edip dikdortgen buyuk tepsiye yagli kagit doseyip kekinizi uzerine yayin.Kekinizin cok az oldugunu gorup panige kapilmayin.Kasik yardimiyla incecik hertarafa yayin.Onceden isittiginiz firinda uzeri cok hafif pembe olunca hemen cikarin.Puf noktasi burasi beyaza yakin olmali cok beklerseniz kekinizi rulo yapmakta gucluk cekersiniz.

Pisen pandispanyayi yagli kagidin yardimiyla rulo yapip uzerine bir mutfak havlusu ile ortun.Agirlik yapip acilmasin diye.Bir kac dakika sonra yavasca acip tekrar rulo yapin.Kek soguyunca kagidini cikarip.Ilik kremasini icine surun.(kremenin yarisini)Ve rulo yapin.

Kremasinin hazirlanisi:Krem santi haric diger malzemeleri ocakta pisirin.Soguyunca krem santi ile karistirin.

Kekimizin uzerine kremamizin yarisini yayip istediginiz meyvelerden serpistirip alttaki yagli kagit yardimiyla yavasca kremasini disari kacirmadan ve bosluk yer birakmayacak sekilde rulo yapin.Bu rulo keki misafir gelecegi gunun birgun oncesinden yapip buzdolabina kaldirip ertesi gunu ust kremasini surup susleyebilirsiniz.Boyle yapinca kekiniz daha yumusak kremayla ozlesmis olacaktir.Uzun bir rulo kekiniz oldu.Iki ucundan verev iki parca kesin.Ve bunlari kutukteki budaklar gibi istedigiz sekilde yanlara koyun.Kalan kremayi uzerine surup.istediginiz gibi susleyin.Kahverengi krema yaparsaniz.tirtilli sekilde kremayi surun bu agac sekline daha cok benzeyecektir.Benim karli kekim pek agaca benzemedi galiba .Ama cok lezzetliydi dilimlenmis halinin fotografini bile cekemeden yenilip bitti.Agzinizin tadinin hic bozulmamasi dilegimle...

Pazar, Kasım 26, 2006

PIZZA

Thanks giving tatili dolayisiyla cocuklar birkac gundur evdeler.Bazen ben onlara kurabiye hamuru hazirlayip sekillendirip hem eglenmelerini hemde kendilerinin yaptigi seyleri daha bir guzel yedikleri icin birseyler yapmalarina izin veriyorum.Pizza hamurunu da onlar icin yaptim.Bu pizza tarifini eski bir yemek kitabindan alarak hazirladim ve cokta memnun kaldim.Hamur yumusacik cok kolay acilan bir hamur oldu cunku.Kizlarda butun maharetlerini gostererek merdaneyle pizzalarini actilar. Uzerlerini istedikleri gibi suslediler.Kendileri yaptigi icinde daha bir istahla yediler.Bu tarifteki malzemelerle 2 buyuk pizzamiz oldu.
malzemeler:

  • 3 bardak un
  • 1/2 yemek kasigi kuru maya(ben bir kucuk paket kullandim)
  • 1 tatli kasigi seker
  • 2 cay kasigi tuz
  • 1 bardak ilik su
  • 100 gr margarin.(ben tereyagi kullandim)

Sosu:

  • 1 yemek kasigi salca
  • 1 rendelenmis domates
  • 1 kasik ketcap(olmasada olur)
  • tuz
  • Varsa taze feslegen yoksa kurusu(istege bagli)

Rendelenmis domatesi tavada 1 kasik salcayida ilave ederek pisirin.sonra ketcap ve ince dogranmis feslegeni ilave edin.

  • kasar rendesi (ben mozzarella kullandim)
  • sucuk ,sosis istediginiz hersey olabilir
  • dilimlenmis domates ve biber dilimleri

Hamurunu hazirlarken 1 bardak ilik suda mayayi eritip kopukler cikana kadar bekleyin. Sonra diger malzemeleri ilave edip iki kat oluncaya kadar mayalanmasini bekleyin. Hamuru ikiye bolup merdane yada elinizle acin. Cok yumusak bir hamur oldugu icin cok kolay acilabiliyor. Once uzerine sos malzemesinden surup sucuk domatas ve biberlerinizi doseyin. Sonra kasarinizdan az serpip pisirin .pismesine yakin firindan cikarip diger kasarlari serpip eriyene kadar bekleyip hemen firindan cikarin. Ben unutup biraz kizartmisim. Normalde kasarlarin erimis olmasi yeterli. Afiyet olsun.

Perşembe, Kasım 23, 2006

Firinda Somon (Salmon)Baligi ve Kolay tarifler

..... Ilk Basta esim ,abim,kayinbiraderim Ahmet ,amcam ve hanimi olmak uzere tum fedakar ogretmenlerimizin ogretmenler gununu kutluyorum.......

Bazen insan yemek yapmak istemez ya bende bu gunlerde oyleyim.Cocuklar olunca mecburen bir seyler pisirmek gerektigi icin cok kolay tariflerle bir menu olusturdum.Ilk olarak saglik icin balik yiyelim diye salmon pisirmeye karar verdim.Gecen gunlerde markete(Ross) gittigim zaman salata icin kayik bir cift porselen tabak almistim.Eve geldigimde baktim oven safe(firina dayanikli) yaziyordu.Nasil sevindim oyle olduguna.Baligimi yukarida gordugunuz hem servis yapabilecegim kayik tabakta pisirdim.Cok ama cok lezzetli oldu nasilmi yaptim.
malzemeler

  • tereyagi
  • lemon pepper seasoning salt(karisik bir baharat, icinde:karabiber,tuz,sitrik asit,sogan ,seker,sarimsak,kuskonmaz,limon yagi var.)

Baligi yikayip pisirecegim tabaga aldim.Uzerine bicakla kesikler atip parca parca tereyaglarini
kestigim yerlerin icine koydum.(Eskilerden Selma soylemisti bu fikri galiba)Uzerine bol lemon pepper baharatindan serpip birazda kirmizi biber ekledim.Onceden isitilmis firinda uzeri pembelesene kadar pisirdim.Tereyegi baliga nefis bir tad vermisti.Samon baliginizin yumusak olmasini istiyorsaniz mutlaka onceden isittiginiz sicak firina koymalisiniz.Hepsi bukadar..afiyetle bol salatayla yemeniz dilegiyle...



Hani demistim ya canim hic bir seyle ugrasmak istemiyorum salatayi da hazir pakette aldigim icinde baby(Taze minicik)marul,ispanak,degisik turde kirmizi lahana ve daha binbir turlu yenebilen otlarin yer aldigi paketi actim.Icerisine birkac kiraz domates limon ve zeytinyagi hemen hazir oldu.Sizler piyaz seklinde sogan da ekleyebilirsiniz.Lezzetine lezzet katmak sizin elinizde:)


Yukaridaki borek te su boregi ama sanmayin ki acip yaptim.Egg roll yufkalarindan yaptim.
malzemeler:
  • 1 paket egg roll
  • yarim cay bardagi sivi yag
  • 1/4 cay bardagi tereyagi
  • Peynir
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 yaprak milfoy hamuru

Bir tencerede su koyup birazcik tuz atip kaynamaya birakin.Kaynayinca 2 tane kare yufkayi atip haslayin.Cok fazla bekletmeyin parcalanabilir.Ben bu yufkalar biraz kalin oldugu icin ilk olanlari cok bekletmisim biraz parcalandilar.2 kare parca yufkayi delikli bir kasikla alip ici soguk su dolu bir baska tencereye aliyorsunuz.Sonra ilistir yada havlu kagit uzerinde fazla suyunu alip yaglanmis tepsiye dosuyoruz.2 tanesi buyuk borcami dolduruyor.arasina sivi ve tereyagi karisimindan surup digerlerine ayni islemi uyguluyoruz.Tam yari oldugu zaman peynir ve maydanozu doseyip digerlerini yapiyoruz.Ben en ustune milfoyden 2 parca alip merdaneyle buyuttum ve uzerine doseyip yumurta sarisi surdum cunku haslanmis bu hamurlar ustte oldugu zaman cok kizarmiyorlar.Boyle gayet guzel oldu.Basit bir su boregi de yapilmis oldu.afiyetle...



Cuma, Kasım 17, 2006

SIMIIIIIIITCI ve ELMALI KURABIYE

Yurt disinda yasayanlar icin simitin anlami buyuktur.Ozlenen yiyeceklerin basinda gelir.Evde yapabilecegimi hic dusunmezdim ama bir televizyon programinda gorup tarifini aldim.Ilk denememi aylar once yapmistim. Bu gun kahvaltiya gelen arkadaslarimin icinde hamileler oldugu icin simit yapmaya karar verdim.Tarif cok basit sonuc harika oluyor.Siddetle yapmanizi tavsiye ediyorum.Simitler fazla gelirse buzluga koyup sonra istediginiz zaman cikarip taze gibi yiyebilirsiniz.Gelelim tarife..
sokak simiti icin Malzemeler

  • Yarim paket yas maya(ben bir kucuk paket kuru maya kullandim)
  • 1 tatli kasigi seker
  • 1 tatli kasigi tuz
  • yarim cay bardagi sivi yag
  • bol miktarda susam(1 1,5 bardak kadar)
  • Yarim kilo un(ben ununu aldigi kadar yaptim)
  • 2 bardak kadar ilik su

sosu:

  • 3 kasik pekmez
  • yarim bardak su
  • 2 kasik sivi yag

Mayanizi ilik suda eritiyoruz.Kabarciklar cikana kadar bekleyip diger malzemelerimizle(sos malzemeleri ve susam haric)hamur yapiyoruz.Hamurun kulak memesinden birazdaha yumusak olmasi gerekiyor. Hamuru mayalanmaya birakip 2 misli oluncaya kadar bekliyoruz.Sonra simit sekli verip once sosa iyice batirip sonra susam dolu tabakta iyice dondurup hertarafini susamliyoruz.Simitlerimizi firin tepsimize alip tepside iyice mayalanip kabarmalarini bekliyoruz.Burasi puf noktalarindan biri .Ikinci puf noktasida firinimizi isitip sicak firinda pisiriyoruz.Normal kek ve pogaca yaptigimiz isidan biraz daha sicak olmasi gerek.iste bu kadar .Sicak cayin yaninda beyaz peynirle afiyetle yemeniz dilegiyle;)



Elmali kurabiyelerimi evde fazlaca birikmis elmalari gorunce karar verdim.Cok hafif olan bu kurabiyeler kahvaltiya gelen arkadaslarim tarafindan begenilince buraya konulmayi haketti.
Malzemeler;
  • 1 paket tuzsuz tereyagi yada margarin(ben 2 stick tereyagi kullandim)
  • 1 caybardagi sivi yag(ben yarim cay bardagi kullandim)
  • 1 cay bardagi yogurt
  • 2 kasik pudra sekeri
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • aldigi kadar un(yaklasik 2 bardak sanirim)
  • ustu icin pudra sekeri

ic malzemesi;

  • 3 elma rendesi (elmalar buyukse 2tane yeterli)
  • 1-2 kasik seker(ben kullanmadim)
  • Yarim bardak irice dovulmus ceviz
  • Tarcin(1 tatli kasigi dolusu)

(elma rendesini pisirip en son ceviz ve tarcini ekleyin)

Yaginizi oda sicakliginda yumusatip diger malzemelerle hamur yapiyorsunuz.Hamuru merdaneyle yarim cm kalinliginda acip bardakla kesiyorsunuz.orta kismina sogumus elma icinizden koyup kenarlarina 2 centik atiyorsunuz bicakla (ortadaki elmalara kadar).Sonra bu kesik parcalari yukarida karsilikli birlestirip.hafif yaglanmis tepsiye siraliyorsunuz.Firindan cok hafif pembeye donerken yada beyaza yakin cikarip soguduktan sonra uzerine pudra sekeri serpiyorsunuz.Hafif bir okadarda lezzetli bu kurabiyeleri denemenizi tavsiye ediyorum.

Çarşamba, Kasım 15, 2006

KABAK TATLISI

Kabagin bol oldugu bir donemde kabak tatlisi yapmamak olmaz diye dusunerek kizimin okul gezisiyle gittigi kabak tarlasindan getirdigi kabagi tatli yaptim.Tencereye dogranmis kabaklari doldurup uzerini ortecek kadar seker ilavesiyle(ben yaklasik 1 bardak kullandim)birlikte kisik ateste pisirdim.Cok sevmedigim kabak tatlisi bu sefer cok guzel oldu.Sanirim kabagin cinsinden .


Kabak buyuk oldugu icin bize cok gelecegini dusunup farkli bir usulle kabak receli denedim.sonuc harikaydi.Kabak receli olurmu bilemiyorum . Bizim yoremizde degisik bir kabak turuyle boyle bir tatli yapildigini duymustum.Ondanda esinlenerek yaptigim bu recel tatli niyetiylede yenebilecek bir recel oldu.
Kabak tatlisi yaptigim tencerede tatli pistikten sonra kalan suya 1 bardak daha seker
ekleyip baklava serbeti kivaminda serbet hazirladim.Serbet kaynayica az limon suyu ilave ettim.
Kaynamakta olan bu serbete rendeledigim kabaklari ilave edip seffaf renge donene kadar pisirdim.Yumusak olmayan hafif agiza gelen ve cok hosuma giden recelim oldu.


Amerikada yam adi verilen tatli patatesler var.Bu patatesleri kabak tatlisi yapar gibi pisirdiginiz zaman tadi kabak tatlisina cok benzeyen tatli oluyor.Kabak gibi soymasi dilimlemesi zor olmadigi icin cok kolay yapilabilir bir alternatif.




Yukaridaki resim yam tatlisina ait.Gorunuste bir fark gorebiliyormusunuz kabak tatlisindan?



Pazar, Kasım 12, 2006

PATATES YE#16 icin ICLI PATATES KOFTESI

Patates ye #16 ilk defa katildigim bir etkinlik.Ev sahipligi yapan Evrenbal a tesekkur edip tarifime geciyorum.Icli koftenin patatesli versiyonu olan icli patates koftesi icin malzemeler:

  • 3 ortaboy patates
  • 2 dilim bayat ekmek ici(robottan gecirilmis)
  • 1 yumurta
  • karabiber ,tuz

Ic malzemesi:

  • 200 gr kadar kiyma
  • yarim sogan
  • ceviz
  • kirmizi pul biber
  • 1 kasik biber salcasi
  • karabiber,tuz

Patateslerimizi haslayip sicakken eziyoruz.Ekmek icini ilave ediyoruz.Patatesler iliyinca yumurtamizi kirip karistiriyoruz.Tuz ve karabiber ilave edip hamur haline getiriyoruz.Eger ele gelmeyecek kadar civiksa biraz daha ekmek ici ilave edebilirsiniz.ben bayatlayan butun ekmeklerimi robottan cekip buzluga koyuyorum ve istedigim zaman hazir oluyor.

icini hazirlamaya geldi sira kiymamizi kavuruyoruz,ince dogranmis soganlari ilave edip biraz dahakaristiriyoruz.Salcamizi ,baharat ve tuzumuzu ilave edip en son iri dovulmus cevizimizi karistiriyoruz.

Patates hamurundan yumurta buyuklugunde alip icli koftedeki gibi yuvarlayip icine kiymali harctan koyup kapatiyoruz. kapatmakta zorlanirsaniz elinizi suya sokup tekrar deneyin.Hazirlanan kofteleri robottan cekilmis ekmeklerin yada galeta unu serpilmis tabagin uzerinde dondurup etrafinin da olmasini sagliyoruz.Bu tarif icsiz patates kofteleri yapmak icinde kullanabilir.Sivi yagda kizartip yaninda ister tursu isterseniz taze yogurtla servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun.

Cumartesi, Kasım 11, 2006

KIYMALI PIDE& BUGDAY CORBASI

Kiymali pide icin kac tane tarif denedim bilemiyorum.Son olarak yaptigim bu pidelerde herhangi bir tarife sadik kalmadim.Ama sizler icin goz karari yaptigim hamuru olcerek koydum.Yumusak lezzetli pidelerimiz oldu.Pidelerimiz diyorum cunku kizlarima da birer hamur parcasi vererek birlikte yaptik.
Malzemeler
Hamuru icin:

  • 1 kucuk paket kuru maya(7 gr ,yaklasik 2 yemek kasigi)
  • 2 bardak ilik su
  • 1/4 bardak sut(4 yemek kasigi kadar sanirim)
  • yarim bardak sivi yag
  • 1tatli kasigi tuz
  • aldigi kadar un(kulak memesi kivaminda)

ic harci:

  • Yarim kilodan az kiyma
  • 1 sogan
  • 2 domates
  • 1 yesil biber
  • yarim demet maydanoz
  • 2 kasik salca( renginin biraz koyu olmasini istedigim icin)
  • tuz,karabiber
  • ustune surmek icin yumurta

2 bardak ilik suyu hamur yapacaginiz kaba koyup mayanizi icine dokunuz.Biraz kabarmaya baslayinca yagi ,sutu,tuzu karistirabilirsiniz.en son ununu yavas yavas dokerek hamur yapip mayalanmaya birakin.Hamur mayalanirken kiyma harcini hazirlayin.Ben robotta hazirliyorum.Robota once sogan, sonra biber ve maydanoz ,sonra domates en sonda kiymasini tuzunu karabiberini koyarak karistiriyorum.Hafif sulu bir ic olmali ic malzemeniz koyu ise firinda piserken bosluklar meydana gelebilir.Bu sebeple ben bazan 2 kasik kadar su koyuyorum.Hamurlariniza merdaneyle pide sekli verip ic malzemesini koyup kenarlarina yumurta sarisi surun.Onceden isitilmis firinda pisirin.Firininizin isisi biraz yuksek olmali icinde kurumamasi icin.(400 F)Pisen pidelerinizin ustunu ortmeyi unutmayin.boylece yumusak pideleriniz olacaktir.Pidenizin yaninda ayran yada bol yesillikli salatanizi unutmayin.afiyetle...

Bugday corbasi tarifini suan Malezyada bulunan sevgili Aysenurdan aldim.Kalsiyum,karbonhidrat ve protein yonunden zengin saglikli ve besleyici bir corba.Tarifini buradan alabilirsiniz.

Perşembe, Kasım 09, 2006

PIKNIK & Cranberry soslu kek

Dun Amerikali arkadaslarimizla havanin guzel olmasini firsat bilerek piknik yaptik.Yazin burasi cok sicak oldugundan dolayi ya ilkbahar yada sonbahar piknik icin ideal.Piknige goturmek icin yaptigim cranberry pelteli kek aslinda visne suyuyla yapiliyor.Fakat burada bulmak zor oldugundan ve ben cranberry suyunu visne suyuna benzettigim icin boyle bir degisiklik yaptim.Cranberrynin turkce karsiligini bilemiyorum.Kurusuda gayet lezzetli bir meyve.Gelelim kekimize.

Keki icin:

  • 2 yumurta
  • 1 bardak seker
  • 1 caybardagi yogurt
  • 1caybardagi siviyag
  • 2 cay kasigi kabartma tozu
  • aldigi kadar un(akici kek kivami ,yaklasik 1-1,5 bardak kadar)

Arasindaki pudingi:

  • 3 bardak sut
  • 3 kasik un
  • 1 kasik nisasta
  • yarim su bardagindan biraz fazla seker
  • vanilya

Cranberry peltesi icin:

  • 3 bardak cranberry suyu(yada visne suyu)
  • 1 paket vanilyali puding(bende kalmamis cilekli puding kullandim)

Once kek hamurunu hazirlayip cok ince bir tabaka halinde tepsimize yayiyoruz.Keki pembelesmeden beyaz sekilde pisirip firindan cikariyoruz.Pisip pismedigini anlamak icin temiz bir kurdanla kontrol edebilirsiniz.Kurdani batirdiginizda temiz cikiyorsa pismistir.Kek piserken arasindaki beyaz pudingi hazirlayip sicakken kekin uzerine dokuyoruz.sonra sogumaya birakiyoruz.En son sogumus pudingin uzerine cranberryli peltemizi yayiyoruz.

Piknik menumuz:

  • Biskuvili kakaolu pasta
  • peynirli pogaca


  • Kim'in yaptigi brownie
Dereotlu patates salatasi

  • Kasarli talas boregi



Gunun anlamini Kathaleen in kendi elleriyle hazirladigi Arizonayi yansitan kaktus yastiklari bize hediye etmesi ve Kim'in anlam dolu cumlelerin yer aldigi kartlariyla beraber deri kapli defterler ve Maria 'nin ozenle hazirladigi minik kurabiyelerini bizlere vermesiydi.Bu guzel gunu lezzetli yiyeceklerin esliginde hediyeleserek gecirmis olduk.

Salı, Kasım 07, 2006

PILIC ANTIL

Pilic Antil tarifini amcamin oglu Omer vermisti.Kendisi ascilik okulunu bitirip bir turistik otelde sef olmus henuz 20 li yaslarda genc bir ascidir.Yaklasik 2 hafta sonra askere gidecegi icin ona iltifat olsun diye bu tarifi denedim.

malzemeler

sosu :

  • 3-4 yemek kasigi hardal(mustard-hotdoglarda kullanilan sos)
  • 2-3 dis sarimsak
  • karabiber
  • kekik
  • tuz
  • az sivi yag

Bir kasede hardal,dovulmus sarimsak(ben incecik rendeledim)karabiber,kekik,tuz iyice karistirilir.Kivami yogurt gibi olana kadar sivi yag eklenerek karistirmaya devam edilir.Butun tavuk yada parcalanmis tavuklarin uzerine bolca sos surulur.Firinda kizarana kadar pisirilir.Yaninda patates garnituru ve pilavla harika oluyor.


Avacadolu salatada bu tavuklarin yaninda iyi gitti.denemenizi tavsiye ediyorum.

Pazar, Kasım 05, 2006

KARISIK TURSU &PECAN CEVIZLI KASIK SALATA &POGACA

Bu biberlerin uzuuun bir macerasi var.Cunku bu yaz degil gecen yaz dikilmis olup kurumadan 1,5 yildir yesil kalip buyuyup dolmalik biber olmasi beklenmis fakat olamayip(minicik minicik kalip) Tursuya donusturulmustur.Amerikada turk dolmalik biberi gibi biber yok.Devasal boyutta biberler var fakat cok kalin olduklari icin dolma lezzetini alamiyorsunuz.Minik kizim dogmadan once arka bahceme 2-3 kok dikmistim dolmalik biber ve sivri biber hevesiyle.Kisinda yesil kaldiklari icin kokleyip atmadim(malum burasi arizona ve col iklimi hic kar yok o yuzden)Yazin cok sicak oldugu icin cok biberleri olmadi yeni yeni biraz toplayabildim ama dolma yapilmayacak kadar kucukler.Bende tursu yaptim.Buyukce bir kavanoza once bir avuc nohut attim.Tursu yapacagim lahanami,salataliklarimi,biberlerimi,yarim kilo kadar minik havuclarimi yikayip kavanoza doldurdum.Aralarina bir bas sarimsagi soyup koydum.Buyuk bir kasede 1 bardak sirke,4 yemek kasigi tuz ve suyumu iyice karistirdim.Ve kavanoza bosalttim.Uzerine yarim demet maydonozu yikayip kapattim.Normalde 2 hafta kadar beklemeyi dusunuyordum ama sabredemeyip 1 hafta sonra actim baktim .Salataliklar ve lahana olmustu.Tadida gayet guzeldi.
Pecan cevizli salatayi yaparken once kasikla yiyebilecegimiz minik minik dogranmis domates ,salatalik,yesil sogan,bol maydanoz,ve havuc(Kizlar sevdigi icin havuc yoksa koymayacaktim)ve biberli,bol limon ve zeytinyagli, sulu bir salata dusunmustum.Sonra fikir degistirip ceviz ve peynir de koydum.Esim begenirmi acaba diye caktirmadan bakarken.Himm guzel olmus deyince burayada koymayi uygun buldum.
Pogacamin tarifini yeni evli iken teyzemin oglunun hanimi Dilek ten almistim.Simdiye kadar beni hic utandirmadi bu tarif.Mayali fakat mayalanmasini beklemenize gerek yok.

  • 2 yemek kasigi mayayi az ilik suyla eritiyorsunuz
  • 1 bardak yogurt
  • 1 bardak sivi yag
  • 2 yumurta birinin sarisi uzerine surulmek icin ayrilacak
  • 1 tatli kasigi tuz
  • aldigi kadar un

yumurta ,yogurt, sivi yagi karistirip mayayi ilave ediyorsunuz.Yavas yavas un ilavesiyle kulak memesi yumusakliginda hamur elde ediyorsunuz.Mayalanmasini beklemeden ic malzemesini koyup pogacalariniza yumurta sarisi surup onceden isitilmis firinda pisirin.Ben bu pogacalarimi patatesli yaptim.Patates haslayip ezdim.Bir tavada sivi yagda once ince dogranmis soganimi pembelestirip sonra 1 yemek kasigi salca koydum. Kavrulduktan sonra patateslerimi ilave edip soyle bir karistirip ocagi kapattim.Bol baharatli bir ic hazirladim.Bu pogacalarimi kizlarimin okulunun duzenledigi ilkokulun piknigine goturdum daha ilk dakikalarda bittigini gorunce cok sevindim:)

Cumartesi, Kasım 04, 2006

ERISTE PILAVI

Memleketimde ramazan ayinda sahurda olmazsa olmazlardandir eriste.Ozelliklede hosafla birlikte yenir.Eriste pilavi,eriste asi yada eriste makarna da denir.Ramazan gecmesine ragmen yemek yapmaya vaktim olmadigi zamanlarda yaptigim eristeyi cocuklarim severek yiyorlar.
Cok degisik sekillerde pisirildigini gordum ben annemin usuluyle anlatacagim.Oncelikle eristenizi tepsiye koyup firinda pembelestirin.Ben fazla yapip kaldiriyorum baska zamanlarda kullanmak icin.Tavada 100 gr(yarim stick) tereyagini pembelestirdim.Suyunu (1 e 2 oraninda su kullanbilirsiniz)koyduktan sonra coslama sesiyle misler gibi tereyagi kokusu etrafa yayiliyor.Tuzunu ekleyip kaynamaya birakiyorum kaynayinca eristelerimi ilave edip tavanin kapagi kapali olarak suyunun cekmesini bekliyorum.1-2 dakika sonra tereyeg kokulu eristeniz hazir...afiyetle ....

Çarşamba, Kasım 01, 2006

ARMUT TATLISI & Kozlenmis patlicanli durum

Ilk defa denedigim armut tatlisi gayet kolay ve hafif bir tatli.

Malzemeler:

  • 5 adet armut
  • 1 su bardagi seker
  • 1 su bardagi sut
  • 1 tatli kasigi nisasta
  • 1 yumurtanin sarisi
  • vanilya
  • birkac tane minik minik dogranmis hurma
  • findik
  • Cok az kirmizi gida boyasi(bende olmadigi icin hazir paketteki elma sekeri yapilan malzemeden az koydum)

    Armutları soyup alt kismindan cekirdek kismini cikarin. Tencereye doseyip uzerine toz seker ile 1 bardak su ve cok az kirmizi gida boyasini ilave edip, agır ateşte pişirin. Atesten aldıktan sonra sogumaya birakin. Kremasi: Sutu kaynatın 3-4 yemek kasigi seker ilave edin. Ayri bir kap icine yumurta sarısını, nisastayı, vanilyayı ve 1/2 su bardagı suyu koyup, karıstırın. Karısımı kaynayan sutun uzerine ekleyin ve iyice karıstırın. Bir kaynatımdan sonra atesten alın. Servis tabagına once armutlari kaynattiginiz kirmizi serbetten cokaz dokup sonra kremadan biraz yayın. Armutların icine findik ve hurma koydum siz dilediginiz malzemeyi doldurabilirsiniz. Armutlari servis tabagindaki kremanin uzerine koyun. Findiklarla susleyin.



Durume gelince,klavyemde turkcedeki bazi harfler olmadigi icin durumu nasil yazacagimi baya dusundum. gerci kendi adimida yazamiyorum bu klavyeyle ya herneyse.Gercekten cok lezzetli hafif birseyler yemek istiyorsaniz denemenizi oneririm.Patlicanimi kozledim 2 tane biberde kozledim.200 gr kadar kiymayi kavurdum.Once pismemis tortillami tavada pisirip biraz kiyma ,kozlenmis patlican ve biber ve biraz da kasar rendesi serpip durum yaptim.Sicak tavada soyle biraz cevirip kasarlarimin icinde erimesini sagladim. iste bu kadar basit.Sicak sicak yemenizi tavsiye ediyorum.Eger acabiliyorsaniz yufkanizi kendiniz acin daha lezzetli olacaktir.afiyet seker olsun.