Cumartesi, Kasım 04, 2006

ERISTE PILAVI

Memleketimde ramazan ayinda sahurda olmazsa olmazlardandir eriste.Ozelliklede hosafla birlikte yenir.Eriste pilavi,eriste asi yada eriste makarna da denir.Ramazan gecmesine ragmen yemek yapmaya vaktim olmadigi zamanlarda yaptigim eristeyi cocuklarim severek yiyorlar.
Cok degisik sekillerde pisirildigini gordum ben annemin usuluyle anlatacagim.Oncelikle eristenizi tepsiye koyup firinda pembelestirin.Ben fazla yapip kaldiriyorum baska zamanlarda kullanmak icin.Tavada 100 gr(yarim stick) tereyagini pembelestirdim.Suyunu (1 e 2 oraninda su kullanbilirsiniz)koyduktan sonra coslama sesiyle misler gibi tereyagi kokusu etrafa yayiliyor.Tuzunu ekleyip kaynamaya birakiyorum kaynayinca eristelerimi ilave edip tavanin kapagi kapali olarak suyunun cekmesini bekliyorum.1-2 dakika sonra tereyeg kokulu eristeniz hazir...afiyetle ....

14 yorum:

munevver dedi ki...

Sevgili Ümran.Sanırım Linkte bir sorun vardı.Yorumum bir türlü gitmedi.İnşallah şimdi ulaştırabilirim.Erişten çok güzel.Hele patlıcanlı dürüm.Ben,közlenmiş patlıcan ve kaşar peyniri ile gözleme yapıyordum.Artık dürüm de yapacağım sayende.Ellerine sağlık.Sevgiyle hoşça kal.
nanelimon.

umran dedi ki...

sevgili munevver tesekkurler yorumun icin ,dunden beri bende hic birsey gonderemiyorum( Yorum gibi)galiba bir sorun var bakalim bu yorumumu gonderebilecekmiyim. sevglerimle..

Unknown dedi ki...

Umran arkadasim,
Bak dun gece oturdum sana usenmedim yorum yazdim ussunnn usunnn...Anaaaciim gitmek bilmedi meret mesaj...Bak Munevver sahit:)) Hata mesaji veriyordu...Diyecegim o ki gunah benden gider...Ama naptim dedim arkadsim bensiz kalmasin :))hehe...su hasta halimlen salya sumuk dedim yazayim...durum sahane baska soze ne hacet...operim:))

Hasta ama komik bir kadin Gulenay:))

umran dedi ki...

Ah canim arkadasim gulenay ya hasta hasta mesaj bile yazmissin.Ne diyeyim .Bende sana bol bol dua edeyim bari.Cabuk iyiles diye.Yakin olsaydik bir tas corba getirirdim sana ama malesef mesafeler var.Bende buradan sana sevgilerimi ve dualarimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

Ümran'cım erişteyi kayınvalidem kendisi yapıyordu üstünede şekerli kıtır ekmek ve cevizle birlikte , bizde afiyetle yiyorduk ellerine sağlık sevgiler Ebru

umran dedi ki...

Ebru'cum,sekerli kitir ekmekli hic yemedim.Ama annem bazen makarna gibi beyaz pisirir uzerine beyaz peynir ve havanda dovulmus ceviz serperdi.O da cok guzel oluyor.Eriste Turkiyeden annemin ellerinin emegi.O yuzden cok kiymetli ve lezzetli.sevgilerimle..

Ferhanca dedi ki...

Merhabalar.Bizim erişteler Bafradaki akrabalardan geliyor.Bu yıl oğlum Amerikaya koca bir to0rba götürdü.Yumurtası boldu :D .
Bunu kendinmi kestin?? Ellerine sağlık.Sevgiler...FERHAN

Adsız dedi ki...

Ben de eristeyi cok severim. Bizim koyde tas firinda yapardi halam himmmm:)

Beyhan dedi ki...

Ümran'cığım erişten harika görünüyor.Ben de çok severim,hatta geçenlerde üç yufkadan ben de yaptım ömrümde ilk defa.Azıcık oldu ama olsun,en azından yapabileceğimi anladım.
Resmi büyütüp baktım da nefis olmuş gerçekten:))Afiyet olsun .
Ellerine sağlık canım.

Hulya dedi ki...

bende dedim umran abla birde eriste yaptiysan ne diyeyim saba diye:)bende cok severim,benim annemde terayagli yapar,ben hazirlarini bulunca bile burda cok sevindim,sahurda cok guzel oluyor dedigin gibi.ellerine saglik
not:durumu hala yapamadim yaa

umran dedi ki...

lama kardes eminim tas firinda daha guzel oluyordur.Bizlerde iste buralarda birseyler yapmaya calisiyoruz.Ziyaret etmeyi ihmal etmedigim lamacigima sevgilerimle...

umran dedi ki...

Beyhancim,bende cok istiyorum yapmak ama malum cocuklarla cok zor.Bende senin gibi azicik yapayim bari.sevgilerimle..

umran dedi ki...

Hulya cim,vaktim olsa neler yapacagim neler ama biliyorsun ortaliklarda dolasan minik bir kizla yapamiyorum.Ne zaman birseyler yapmaya baslasam kucak istiyor.O da simdiden merakli.Durum cok basit yemegin olmadigi bir gun yapabilirsin.Memnun kalacagini dusunuyorum.sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık, nefis görünüyor; farklı bir uygulama deneyeceğim