Perşembe, Kasım 23, 2006

Firinda Somon (Salmon)Baligi ve Kolay tarifler

..... Ilk Basta esim ,abim,kayinbiraderim Ahmet ,amcam ve hanimi olmak uzere tum fedakar ogretmenlerimizin ogretmenler gununu kutluyorum.......

Bazen insan yemek yapmak istemez ya bende bu gunlerde oyleyim.Cocuklar olunca mecburen bir seyler pisirmek gerektigi icin cok kolay tariflerle bir menu olusturdum.Ilk olarak saglik icin balik yiyelim diye salmon pisirmeye karar verdim.Gecen gunlerde markete(Ross) gittigim zaman salata icin kayik bir cift porselen tabak almistim.Eve geldigimde baktim oven safe(firina dayanikli) yaziyordu.Nasil sevindim oyle olduguna.Baligimi yukarida gordugunuz hem servis yapabilecegim kayik tabakta pisirdim.Cok ama cok lezzetli oldu nasilmi yaptim.
malzemeler

  • tereyagi
  • lemon pepper seasoning salt(karisik bir baharat, icinde:karabiber,tuz,sitrik asit,sogan ,seker,sarimsak,kuskonmaz,limon yagi var.)

Baligi yikayip pisirecegim tabaga aldim.Uzerine bicakla kesikler atip parca parca tereyaglarini
kestigim yerlerin icine koydum.(Eskilerden Selma soylemisti bu fikri galiba)Uzerine bol lemon pepper baharatindan serpip birazda kirmizi biber ekledim.Onceden isitilmis firinda uzeri pembelesene kadar pisirdim.Tereyegi baliga nefis bir tad vermisti.Samon baliginizin yumusak olmasini istiyorsaniz mutlaka onceden isittiginiz sicak firina koymalisiniz.Hepsi bukadar..afiyetle bol salatayla yemeniz dilegiyle...



Hani demistim ya canim hic bir seyle ugrasmak istemiyorum salatayi da hazir pakette aldigim icinde baby(Taze minicik)marul,ispanak,degisik turde kirmizi lahana ve daha binbir turlu yenebilen otlarin yer aldigi paketi actim.Icerisine birkac kiraz domates limon ve zeytinyagi hemen hazir oldu.Sizler piyaz seklinde sogan da ekleyebilirsiniz.Lezzetine lezzet katmak sizin elinizde:)


Yukaridaki borek te su boregi ama sanmayin ki acip yaptim.Egg roll yufkalarindan yaptim.
malzemeler:
  • 1 paket egg roll
  • yarim cay bardagi sivi yag
  • 1/4 cay bardagi tereyagi
  • Peynir
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 yaprak milfoy hamuru

Bir tencerede su koyup birazcik tuz atip kaynamaya birakin.Kaynayinca 2 tane kare yufkayi atip haslayin.Cok fazla bekletmeyin parcalanabilir.Ben bu yufkalar biraz kalin oldugu icin ilk olanlari cok bekletmisim biraz parcalandilar.2 kare parca yufkayi delikli bir kasikla alip ici soguk su dolu bir baska tencereye aliyorsunuz.Sonra ilistir yada havlu kagit uzerinde fazla suyunu alip yaglanmis tepsiye dosuyoruz.2 tanesi buyuk borcami dolduruyor.arasina sivi ve tereyagi karisimindan surup digerlerine ayni islemi uyguluyoruz.Tam yari oldugu zaman peynir ve maydanozu doseyip digerlerini yapiyoruz.Ben en ustune milfoyden 2 parca alip merdaneyle buyuttum ve uzerine doseyip yumurta sarisi surdum cunku haslanmis bu hamurlar ustte oldugu zaman cok kizarmiyorlar.Boyle gayet guzel oldu.Basit bir su boregi de yapilmis oldu.afiyetle...



20 yorum:

hayat dedi ki...

ilk yorum benden,ellerine sağlık ümrancım balığın da salatan da böreğin de nefis görünüyor hele kızım balığa bayıldı mutlaka yapmalı:) kuzularımı sormuşsun,baştaki kızım merve sondaki oğlum metehan diğer yavrularım kızımın arkadaşları onları da çocuğum gibi severim. görüşmek üzere canım,sevgiyle kal.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ümran'cığım,
Somon'un çok iştan kabartıcı geldi bana..Somon olmadığını yazmasaydın çok düşünürdüm ne olduğunu bulmak için.Çok güzel görünüyor tatlım.
Salatan ve böreğinde çok iştah acıcı olmuşlar ellerine sağlık tekrardan..

Sana ve ailene mutlu bir hafta sonu diliyorum.Sevgiyle kal..

Hulya dedi ki...

bende de cok oluyor bu yemek isteksizligi:)bende salmon yaptim firinda o zaman:)ama bak hazirf salatada arada cok iyi fikir,bu cezidi cok seviyorum cunku icinde roka oluyor..eleerine saglik umran abla,sen herhalukarda cok caliskansin.

Ferhanca dedi ki...

umran int sorun vardaı giremedim bir kaç gün ,döktürmüşsün.. afiyet olsun.. özbek pilavı çok güzel oluyor, böreğin görünüşü çok güzel, salata çeşitleri favorim hepsini yerim kuzu gibi,somanda türkiyede pahalı kızım biz sizler gibi sık yiğemeyiz..bizler gariban hamsiye (1 ytl)talim ..)) afiyetler olsun..sevgiler..FERHAN

ev perisi;) dedi ki...

hepsi birbirinden güzel gözüküyor özellikle de salata...
afiyet olsun1
sevgiler canım...

Adsız dedi ki...

Ümran'cım balık ve diğer tariflerin nefis görünüyorlar ellerine sağlık


www.blogcu.com/mutfaksepeti

Nilüfer dedi ki...

Sevgili Ümran, ellerine sağlık. bugünlerde hergün balık yiyesim var, en kısa zamanda somon da yapayım :)
Sevgiler...

LaMa dedi ki...

Caliskan insan kolay tarif olarak su boregi tarifi veriyor:) hazir hamur da olsa hasla tencereden tepsiye aktar filan cok kolay sayilmaz degil mi:P
Ellerine saglik,
Sevgiler

umran dedi ki...

Hayat cim,benim kucuk kizimin adida merve kizin merveye selamlar.tesekkurler guzel yorumun ve cevabin icin..

umran dedi ki...

sevgili gul,
ah canim senin yemeklerinin yaninda bunlar cok basit.Imreniyorum inan sana.sevgilerimle...

umran dedi ki...

Hulyacim o senin guzel gorusun ben kendimi caliskan olarak goremiyorum:)

umran dedi ki...

Ah ferhancim inan burada hamsi olsa digerlerini yuzune bile bakmam ama ne yaparsin biz bunlarla Turkiye ozlemimizi gidemeye calisiyoruz.
Bende her turlu salatayi severim senin gibi;)

umran dedi ki...

Sevgili av perisi ve ebru cugum tesekkurler guzel yorumlariniz icin.sevgilerin en guzeli sizinle olsun.

umran dedi ki...

Sevgili Nilufer sitendeki levrek ne guzel gorunuyor.Bizde aile olarak balik sevenlerden oldugumuz icin her tur balik lezzetli geliyor.sevgiyle kal.

umran dedi ki...

Lamacim boregi bir gun once yapmistim.Acarak yapilmiyor ve bu haslama asamalari cok cabuk oluyor gorundugu kadar zor degil.inan ben caliskan biri degilim oyle.Siz oyle dusunun oyle olayim insallah:)
sevgilerimle canim..

Adsız dedi ki...

Ben gecen gun simiti denedim cok guzel oldu. Firindan cikar cikmaz citir citir yedik. Yalniz uc tane artti. Onlar da ertesi gune kalinca cok sert oldular. Acaba sertlesmemeleri icin ne yapabilirim. Kalanlari plastic wraple sarmistim ama yine cok serttiler.Tarif icin cok tesekkurler.

Hatice

umran dedi ki...

sevgili Hatice,
Ben yiyecegimiz kadari ayirip kalanlari plastik posete koyup buzluga koyuyorum.Buzluktan cikarip buzu eriyince firinda isitip sicak sicak yiyebilirsiniz.en son yaptiklarimi misafir gelecegi gunden bir gun once yaptim.plastik temiz posete koydum ertesi sabah misafirlerim gelince firinda isitip koydum yumusaktilar.
Bence plastik wrap degilde posete koymayi dene.Cunku dilimlenmis ekmeklerim vardi tabakta posete koymayip uzerini plastik wrapla ortmustum ertesi gunu sertlesmislerdi.belki o nedenle simitlerin sertlesmistir.
Deneyip memnun kalmana cok sevindim..
sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

Umran Hanim,oncelikle harika tarifleriniz var sizi kutlarim.su boreginde milfoy dediginiz sey nasil bir pakette satiliyor.civardaki turk marketler cok uzakta acaba Amerikan marketlerinde de bulabilir miyiz?
Ebru

Adsız dedi ki...

sevgili ebru,
milfoy walmart ,safeway gibi marketlerdede bulunabiliyor.buzluk kisimlarinda.pastry puff diye bakabilirsin.dikdortgen kutularda oluyor.fillo yufkalari kutulari gibi ama ince uzun degil.
tesekkurler ziyaretin ve guzel dusuncelerin icin...

Adsız dedi ki...

Merhaba.

Ben de denemek istiyorum ama cok da tecrubeli olmadigim icin kac derecede ve ne kadar pisirmek gerektigini bilemedim. Lutfen zamaniniz olunca kac derecede (F) ve kac dakika pisirilmesi gerektigini yazar misiniz?

Onceden tesekkur ederim.

Ellerinize saglik,

Vesile.