Pazar, Kasım 05, 2006

KARISIK TURSU &PECAN CEVIZLI KASIK SALATA &POGACA

Bu biberlerin uzuuun bir macerasi var.Cunku bu yaz degil gecen yaz dikilmis olup kurumadan 1,5 yildir yesil kalip buyuyup dolmalik biber olmasi beklenmis fakat olamayip(minicik minicik kalip) Tursuya donusturulmustur.Amerikada turk dolmalik biberi gibi biber yok.Devasal boyutta biberler var fakat cok kalin olduklari icin dolma lezzetini alamiyorsunuz.Minik kizim dogmadan once arka bahceme 2-3 kok dikmistim dolmalik biber ve sivri biber hevesiyle.Kisinda yesil kaldiklari icin kokleyip atmadim(malum burasi arizona ve col iklimi hic kar yok o yuzden)Yazin cok sicak oldugu icin cok biberleri olmadi yeni yeni biraz toplayabildim ama dolma yapilmayacak kadar kucukler.Bende tursu yaptim.Buyukce bir kavanoza once bir avuc nohut attim.Tursu yapacagim lahanami,salataliklarimi,biberlerimi,yarim kilo kadar minik havuclarimi yikayip kavanoza doldurdum.Aralarina bir bas sarimsagi soyup koydum.Buyuk bir kasede 1 bardak sirke,4 yemek kasigi tuz ve suyumu iyice karistirdim.Ve kavanoza bosalttim.Uzerine yarim demet maydonozu yikayip kapattim.Normalde 2 hafta kadar beklemeyi dusunuyordum ama sabredemeyip 1 hafta sonra actim baktim .Salataliklar ve lahana olmustu.Tadida gayet guzeldi.
Pecan cevizli salatayi yaparken once kasikla yiyebilecegimiz minik minik dogranmis domates ,salatalik,yesil sogan,bol maydanoz,ve havuc(Kizlar sevdigi icin havuc yoksa koymayacaktim)ve biberli,bol limon ve zeytinyagli, sulu bir salata dusunmustum.Sonra fikir degistirip ceviz ve peynir de koydum.Esim begenirmi acaba diye caktirmadan bakarken.Himm guzel olmus deyince burayada koymayi uygun buldum.
Pogacamin tarifini yeni evli iken teyzemin oglunun hanimi Dilek ten almistim.Simdiye kadar beni hic utandirmadi bu tarif.Mayali fakat mayalanmasini beklemenize gerek yok.

  • 2 yemek kasigi mayayi az ilik suyla eritiyorsunuz
  • 1 bardak yogurt
  • 1 bardak sivi yag
  • 2 yumurta birinin sarisi uzerine surulmek icin ayrilacak
  • 1 tatli kasigi tuz
  • aldigi kadar un

yumurta ,yogurt, sivi yagi karistirip mayayi ilave ediyorsunuz.Yavas yavas un ilavesiyle kulak memesi yumusakliginda hamur elde ediyorsunuz.Mayalanmasini beklemeden ic malzemesini koyup pogacalariniza yumurta sarisi surup onceden isitilmis firinda pisirin.Ben bu pogacalarimi patatesli yaptim.Patates haslayip ezdim.Bir tavada sivi yagda once ince dogranmis soganimi pembelestirip sonra 1 yemek kasigi salca koydum. Kavrulduktan sonra patateslerimi ilave edip soyle bir karistirip ocagi kapattim.Bol baharatli bir ic hazirladim.Bu pogacalarimi kizlarimin okulunun duzenledigi ilkokulun piknigine goturdum daha ilk dakikalarda bittigini gorunce cok sevindim:)

23 yorum:

kalimeero dedi ki...

ilk yorum benden. yeeyy:) bu carlistonlari soracaktim. uzun ince taze biberleri. ben burada goremiyorum marketlerde. oralarda var miymis? pogacayi cok severim, ellerine saglik. pratik de olmus.

umran dedi ki...

Malesef onlar carliston biberi degil.Hani turkiyede aci tursuluk minik biberler var ya onlardan.tohumunu Turkiyeden getirmistim cok az.Bende nasil ozledim carliston biberinin tursusunu,kizartmasini.Resimde buyuk buyuk cikmislar asillari kucukler.Ilk yorumun icin tesekkurler kalimeero.Kucuk kizimin adasi.Kucuk kizimin iki ismi var.Sekerparelerin nefis gorunuyor.yorumu yarin yazacagim.simdi yatmam lazim.hadi canim aeo.

Adsız dedi ki...

Ümran'cım hepsi birbirinden nefis görünüyorlar. Aklıma takıldı poğaçalar fırında pişerkenmi kabarıyor? İçi hamur falan kalıyormu? ellerine sağlık. Tşk. kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

birde kuru maya değilmi ..

ArMeda dedi ki...

merhaba canım turşumu dedin hiç dayanamam ellerine sağlık sevgiler...

Ferhanca dedi ki...

hepsi şahane olmuş hele turşular kendiyetiştirdiği biberleride kullanırsa daha da güzel olur ..bende turşuyu çok severim...arkadaşım meryem yazlıklarının bahçesinde yetiştirdigi salatalık biber kurmuş o sağolsun veriyor..ellerine saglık .sevgiler..ferhan..

Hulya dedi ki...

sivri biberler ne guzel umran abla.bu pogcanin tadinida hatirliyorum inanki,cok guzel.pecanli salata yapmak nerden aklina geldi:)?

umran dedi ki...

Ebrucum,
mayasi kuru maya.Kabarmasini beklemiyorum.Hazirlayip tepsiye koyunca biraz kabariyorlar.Firinda kabariyorlar.Tadini da be cok seviyorum.sevgilerimle.

umran dedi ki...

Arzucum,bende tursuya bayilirim.tesekkurler canim.

umran dedi ki...

Ferhancim,
sen sansliymissin.Tursun hazir.Afiyetle iyi gunlerde yersiniz insallah canim.

umran dedi ki...

Hulyacim,
evet bu pogacayi cok yaptim peynirliside guzel oluyor.
Pecanli salataya gelince;
alisverise gitmistim pecan salatalik malzeme vs aldim .masada kalmis pecan.salata yaparken icine ativerdim.ama bu salatayi ben cok sevdim.Hep yaparim artik.Cunku cevizi cok seviyorum...

Zeynep Oz dedi ki...

umran ablacim,
eve gider gitmez po pogaca yapiyorum insallah, kimse beni tutamaz. elinize saglik..

umran dedi ki...

Zeynepcim,senin pogacalarin da harikalar.kolay gelsin sana.sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Umran kizim ,seni bloglar aleminin en hizli ve bir postta en cok trif koyan caliskan blogcusu ilan etsem yeridir....ne demeliiii MASALLLAHH BAREKKALLAH.TU TU TU:))

Bu arada bizden haber vereyim.Bugun sukurki iyiyiz...

Hadi optum cok

umran dedi ki...

gulenaycim,
iyilesmenize sevindim.iltifatlarin icin tesekkurler.guldurdun beni yahu...:))))oglusuna ve sana saglikli gunler diliyorum rabbimden.

Damak Tadı dedi ki...

Canım biberlerden artık burda da bulmak kolaylaştı özellikle büyük migroslarda.Bizlere de bu tür biberler değişik geliyor salatalarda ve közlemelerde.Turşuların
salatan ve poğaçalarında çok güzel olmuşlar.Çok lezzetli görünüyorlar ellerine sağlık afiyetler olsun.Gerçekten de çok hızlısın çokkk.Sevgilerimle.

umran dedi ki...

Ahh gulcum,senin sitene gelince acaba bu isi biraksammi diye dusunuyorum.Hani sizler gibi maharetli kisilerin yaninda bizimki eglence gibi bir sey.Fakat diger bir acidan guzel dostluklar basliyor oda benim cok hosuma gidiyor.senin gibi yuregi guzel insanlarla tanistigim icin cok mutluyum coook.Birbirini gormeden karsiliksiz bir sevgi alisverisi var cunku ortada.ssevgilerin en guzeli hep seninle olsun....

Beyhan dedi ki...

Ümran'cığım,turşun,salatan ve poğaçaların çok güzel görünüyor.Özellikle poğaçalarda kaldı gözüm.Nefis olmuş.Kapış kapış gideceği belli.Ellerine sağlık.

umran dedi ki...

Beyhancim tesekkurler yorumun icin.Senin cikolatali kurabiyelerin olsaydi inan once onlar kapisilirdi;)sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

tursuyla ilgili bir sorum olacak.
tursunun tuzu bildigimiz sofralik tuzmu?
cevap verirseniz sevinirim cunku bende yapmak istiyorum.

leyla

umran dedi ki...

sevgili leyla,
tuzunu normal tuz kullandim .fakat imkanin varsa ve bulabiliyorsan kaya tuzu kullansan dayaniklilik suresi daha uzun olur.Benim bu tursularim simdiye kadar iyiler yani yumusamadilar ama sonra ne olur bilemiyorum.

Adsız dedi ki...

cevap icin tesekkurler.
yurtdisinda yasayinca aradigin herseyi bulmak bazen zor olabiliyor.
sanirim kaya tuzunu kuveytte bulamam.
boyle deneyecegim.
tesekkurler
leyla

umran dedi ki...

sevgili leyla,
Kuveyt temisin sen?Insallah tursun istedigin gibi olur.arizonadan Kuveyte selamlar