Salı, Ekim 17, 2006

BIR IFTAR DAVETI DAHA

Davet ettigim misafirlerim uzun zamandir tanidigim Turkleri cok seven,Turkiye hakkinda kitaplar okumus bir aile.Sizleri tanimadan once Turkler hakkinda hic bir bilgim yoktu,sizleri bana Allah gonderdi demekten kendini alamiyor.Esi seker hastasi oldugu icin tatli yapmamam konusunda beni uyarip hafif seyler yapmami istedi.Bende menumde bol sebze agirlikli yemekler yapmaya calistim.Kitaplarimi karistirirken izmir kofte resmini gorup orucunda etkisiyle yapmaya karar verdim.
Izmir kofte:
Kiyma ,ekmek ici,maydanoz,sogan rendesi,tuz karabiber ile irice kofteler hazirladim.Patatesleri yarimay seklinde dogradim.Tavaya cok az zeytinyegi ve tereyegi karisimindan koyup once patatesleri sonra kofteleri az kizarttim.Tavada 2 domatesi rendeleyip cok az yagla ve cok az salcayla bir sos hazirlayip tepsimde dosedigim kofte patateslerin ustune dokup,domates biber dilimleriyle susleyip firina verdim.Gayet lezzetli oldu.Domates sosu bu kofteye cok yakisti.

Kofteli bir yemegin yanina en iyi piyaz gidecegi icin piyaz yaptim.
Hafif sebze yemekleri arastiriken.Tarif defterimde bir tv programinda gorup yazdigim unlu kabak sinisi tarifini buldum.Rendelenmis kabak,beyaz peynir,maydanoz,taze nane ,tuz ve karabiberi karistirdim.Yuvarlak tepsime az yag dokup bol unladim.Ununun bol olmasi gerektigi hakkinda not almisim.Sonra harci doktum.Ustune yine bol un doktum.(baya bol)sonra 1 yumurtayi cirpip uzerine yaydim.Hafif bir boregimsi mucver gibi oldu.
Uzun zamandir yemedigim icin Hulya'nin sitesinde gorup canimin istedigi ispanakli pirasali boregi yaptim(sogan yerine pirasa kullandim.)
Yine hafif birseyler olsun diye kiymali mantar dolmasi yaptim.Mantarlarin icine soganli kiyma harcimi doldurmadan once yarim cay kasigi tereyeg koydum.Guzel bir tat vermisti.Uzerine kasar dogru firina.Sicak servis yapmak gerek.

Bu yemeklerin yaninda ,corba,pilav,salata ve istek uzerine kisir da vardi.Iftarda kisir olurmu demeyin.Misafirler isteyince olur.Iyiki istemisler.Benimde hosuma gitti.Guzel bir gecede boyle gecti.


27 yorum:

ArMeda dedi ki...

Ümrancım herşey süper ellerine sağlık canım sevgiler...

Bocuruk dedi ki...

Ümran'cığım,
İzmir köfte çok güzel gözüküyor. Aslında diğerleri de öyle ama benim canım ondan istediği için o daha çekici geldi. Büyük,küçük sevmeyen varmıdır ki bu köfteyi:) Ellerine sağlık...

Damak Tadı dedi ki...

Canım,
sanırım ssorun vardı bugün nette bir türlü yazdıklarım gitmedi ve tekrar deniyorum.Öncelikle hepsi harika olmuş ellerine sağlık.Tek başına mı yaptın hepsini merak ettim.Maşallah sana ne hamaratsın sen canım..Ben seni tebrik ederim,
kabaklıdan,börekden,mantardan ve salatadan yesem yeterli olur benim için..Keşke yakın olsaydım sana.))
Ellerine sağlık hamaratım benim,nazar değmesin sana..Sevgiyle kal..

umran dedi ki...

Tesekkuurler armeda yorumun ve ziyaretin icin,Sevgilerimle.

umran dedi ki...

Bocurukcugum,
Bende yemek kitabinda resmini gorunce ayni zamanda oruclu olunca bundan yapmaliyim dedim.Senin dedigin gibi kofte sevmeyen var mi bilmiyorum.Tesekkur ederim.sevgiyle kal.

umran dedi ki...

Gul cugum,
Tesekkurler canim.
Malesef buralarda anne ,kayinvalide yada akraba olmadigi icin her seyi kendim yapmak zorundayim.Bazen zorlandigimda oluyor cunku 3 cocugum var.ama dun iftarda yaptiklarim kolay seylerdi.
sonracigima komsu olma fikri benim cok hosuma gitti cunku ozaman bende sizin nefis mamalarinizdan yiyebilirim degil mi?
sevgilerimle...

Hulya dedi ki...

ya umran abla sen ne kadar cok yapiyorsun yemek ya:)
bak mantar i boyle deniyvem bende,obur turlu sirf kasar koyuyorduk,boylesi lezeeztli gorundu.
birde elma sekeri icin kit seklinde wal-martta satiliyormus.kirmizi boyasi ve cubuklariyla,tarifte kutusunun ustundeymis.
sevgiler:)

umran dedi ki...

Hulyacim,sagol elma sekeri icin.Mantari kiymali yada etli yada sogan domates kavurmali da yapabilirsin.Ben bos sevmedigim icin boyle yapiyorum.sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Umrancigim yine dokturmus tu tu tu:))
kac yildir burdasin bilmiorum ama bu sene dopdolu bir Ramazan gecirdin ne gusel..
son gunler geldi catti :(( Seneye kim ole kim kala..
Karamsar yazdim kusura bakma
Selametle...

umran dedi ki...

Tesekkurler lamacim,
6,5 yildir buradayim.Daha oncede baska bir ulkedeydim.
Ramazana gelince gecen yil daha doluydum bu yil sagolsun kucuk kizim sayesinde biraz daha az davetle gecti.Haklisin son gunler gelip catti.Gelmesiyle sevince gark eden Ramazan ayi gitmesiylede uzuntu veriyor.Nice guzel Ramazanlar temennisiyle...Selametle...

Adsız dedi ki...

Müthiş bir sofra ellerinize sağlık..

akçahan dedi ki...

Hepsi çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Ayrıca, kandiliniz mübarek olsun.

Adsız dedi ki...

Hala ben sıcak mutfakta calışsamda bazı tatlıları yapmayıda öğrenmiştim okuldayken bir tatlı tarifi vermek istedim.EKLER(PROFÖTÜRÖL);500gr su,500gr su,500gr sıvı yag,15tane yumurta.İÇİ İÇİN;yeteri kadarkırem santi.ÜSTÜ İCİN;kalıp cikolata.YAPILISI;yag vesu bir tencere konur,kaynamaya baslayınca un tencereye birden atılır ve hızlı bir sekilde karıstırılır,hamurda un kokusu gidinceye kadar devamlı karıstırarak pişirilir.Sonra tencereden hamur tezgaha alınır.Hamurun ılıması beklenir,ılıyınca hamura 15yumurta üçer üçer kırılıp yogurarak yedirilir.yumurtalar yedirildikten sonra hamur sıkma torbasına alınır,yaglı fırın tepsisine bir parmak kalınlıgı ve uzunlugunda sıkılır ve fırında pişirilir,hamur içi bos sekle gelir.sıkma torbasına kıremsanti doldurulur hamurun ucu delinip içine kırem santı sıkılır.üstü için kalıp cikolata benvari üsulü eritilir yani kaynayan suyun üstüne bır kap konur çıkolata içine atılır buhar ısısıyla cıkolata eritilir eriyen çıkolatanın içine doldurulmus hamurların üst kısmı batırılıp çıkolataya bulanması saglanır.Servistabagına dizilir,üstüne istege baglı hindistan cevizi veya çam fıstıfı serpilir dolapta dinlendirilir çıkolata donduktan sonra servise sunulur....AFİYET OLSUN.

umran dedi ki...

Teskkurler nilufer,ziyaretin ve yorumun icin.

umran dedi ki...

Seninde mubarek olsun akcahan,sevgiyle kal canim.

umran dedi ki...

Tesekkurler asker yolcusu kucuk ascim.Bu tarifteki olculeri herhalde biz 3 e falan bolmemiz lazim.Bir aileye gore cok fazla gibi geldi bana ne dersin omer.
(Omer benim amcamin oglu olup kendisi bir otelde seftir.)

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ümran'cığım,
Kadir gecen kutlu olsun,dualarının hepsi kabul edilsin canım..Hayırlı iftarlar,sofran beni mahvediyor içimi erittin Ümrannn..Çok öpüyorum sevgiyle kal..

Adsız dedi ki...

Ne kadar nefis gözüküyor hepside. Ellerine sağlık hayran kaldım ve ağzım sulandı :P

Adsız dedi ki...

evet hala dogruben onu düşünememişim

Beyhan dedi ki...

Kandiliniz mübarek olsun Ümran'cığım.

umran dedi ki...

Seavgili elit,
tesekkurler canim,sayfan cok ic acici.Ikbal gurpinarin kitabindan bazi bolumleri dinlemistim birinden merak ettim simdi co akici oldugundan bahsetmissin.
Kandilin ve bayramin mubarek olsun sevgiyle kal.

umran dedi ki...

Seninde mubarek olsun Beyhan cim.sevgiyle daha nice Ramazanlara ulasman dilegiyle.

umran dedi ki...

Sevgili gulcugum,Tatli dilli arkadasim.Senin ve anneninde kandili Mubarek olsun nice guzel Ramazanlar,iftarlar,Kandiller ve bayramlar gecirmen dilegiyle.

Ferhanca dedi ki...

ümrancım mantarlar çok güzel olmş ben sade yapardım her zaman böylesinide denyecegim.İyi kandiller.FERHAN

umran dedi ki...

Sanada iyi kandiller ferhan,daha nice guzel kandiller gecirmen dilegimle..sevgiyle kal.

kalimeero dedi ki...

Artik blog kardesleri olanlar icin 'bu aksam ne yapsam' derdi kalmadi herhalde. Cesit cesit, nefis yemekler. Sec begen:) Mantari ben de tersinden denemistim, sandal sefasi seklinde. Bunu da yapacagim insh. Kabakli yemek cok ilginc gorunuyor. Eline koluna saglik.

umran dedi ki...

Haklisin Kalimeero,turk hanimlarinda yok yok,ne ararsan var.Sec sec begen,Kabak gercekten lezzetli ve yapimi cok kolay oldu.Sevgilerimle.